Бившият министър на финансите от НДСВ Милен Велчев (2001 –

...
Бившият министър на финансите от НДСВ Милен Велчев (2001 –
Коментари Харесай

Бивш министър купува част от санкционираната руска банка ВТБ

Бившият министър на финансите от Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев (2001 – 2005 г.) ще закупи основаното в Швейцария звено за търговия със първични материали на съветската ВТБ. Това е втората по величина банка в Руската федерация след Сбербанк и една от първите финансови институции, подложени на наказания от страна на Европейския съюз поради войната в Украйна.

В покупката ще взе участие и братът на някогашния министър Георги, оповестяват Bloomberg и Investor. Така това звено на ВТБ може да проработи още веднъж. През ноември 2022 година се разбра, че множеството чиновници на компанията са били уволнени, а от 80 души са останали единствено 19. Част от тях даже не получават заплата поради наказателните ограничения. Компанията не може да прави заплащания, нито да наема юристи, които да я пазят.

Не се оповестява цената на договорката. Велчев е показал единствено, че компанията ще работи с ново име, а решенията за работата ѝ ще бъдат " преразгледани ".

Двамата братя Велчеви са работили в капиталови компании. Бившият министър е бил част от Merrill Lynch, а брат му – в Morgan Stanley.

Милен Велчев беше част от държавното управление на Симеон Сакскобурготски, а по-късно и представител за България на капиталовото звено ВТБ Капитал. По данни от Търговския указател той, дружно със своя зам.-министър Красимир Катев и брат си Георги, е опитал да купи това звено през май 2022 година, само че глобите против Русия са спрели договорката.

В края на март втората по величина банка в Русия заяви, че продава своето звено VTB Europe, основано в Германия. Междувременно съветската централна банка заяви, че секторът в страната е понижил облагата си 12 пъти през 2022 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР