Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов взриви ефира тази

...
Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов взриви ефира тази
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Ето кой точи данните и парите ни в столичния транспорт

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов взриви ефира тази заран с новината, че дава системата за ръководство на билет системата в столичния градски превоз за следствие от ДАНС след купищата неразбории с въвеждането на новите транспортни документи и слагането на хартиения билет в моргата.  

Божанов разгласи сензационно, че валидаторите, за които има подозрение, че точат нелегално от банковите карти на пасажерите (включително и през мобилните телефони - б.р.), са съветско произвеждане, а камерите, които наблюдават в самите МПС-та на Центъра за градска подвижност - китайски.  

Справка на Lupa.bg разкри, че реалност устройствата за валидиране на картите в наземните - тролейбуси, трамваи и автобуси, както и турникетите на входовете за метрото, са благосъстоятелност на известна московска компания - " Терминал Технолоджис ". Основана е през 1999 година от предприемача Игор Сухоставский - кадър на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), трансформирал завода в Зеленоград (в покрайнините на съветската столица) в безспорна мека на ПОС-терминалите.



Производството там обслужва десетки страни по света, в това число България, както от компанията му се хвалят, само че най-вече е ориентирано към някогашните руски републики. 

Справка на медията ни разкри още, че без изключение, по контракта на Центъра за градска подвижност, подписан през 2018 година със сенчестия консорциум " Си Ен Ес София Тикетинг систем ", представляван у нас от Ивайло Цаков, само че с гръцки корени, всички валидатори за потребностите на столичния превоз, са били пратени таман от Зеленоград. 

Става въпрос за три типа апарати - " Вендотек V ", " Вендотек T " (за потребностите на наземния превоз - б.р.), и " Транзитек " - за метрото. По информация от " РИА Новости " към 2022 година компанията само че Сухоставский е произвела над 110 хиляди устройства за локално ръководство с единствената функционираща след войната банкова система за картови разплащания " МИР " в Русия, и за чужбина. 



" В столичния градски превоз има китайски камери за наблюдаване, като определеният производител има история с уязвимости. В метрото пък са поставени валидатори, създадени в Русия.

Ако са взети нужните ограничения, това не би следвало да е проблем, само че с цел да сме сигурни, че няма да има неоторизиран достъп до видеонаблюдението и до данните от валидаторите, изпратих въпрос до ДАНС (чрез министър-председателя), с което запитвам дали да създали инспекции и рекомендации в столичния градски превоз и дали тези рекомендации са били отразени.

Транспортът е част от стратегическите действия по Постановление 181 на Министерския съвет и ДАНС следва да имат настоящ взор върху него. В политическата стихия не би трябвало да изпускаме и детайлите по мрежовата и осведомителна сигурност на публичните институции ", написа тази заран депутатът от Демократична България и някогашен министър Божидар Божанов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР