Бившият лидер на Шотландия Никола Стърджън настоя в неделя, че

...
Бившият лидер на Шотландия Никола Стърджън настоя в неделя, че
Коментари Харесай

Бившият премиер на Шотландия Никола Стърджън твърди, че е невинна след арестта си

Бившият водач на Шотландия Никола Стърджън настоя в неделя, че не е направила нищо неправилно , откакто полицията я арестува в границите на следствие на финансите на ръководещата партия в страната, заключи Агенция Франс Прес.

Детективите разпитваха някогашния водач в продължение на към седем часа в границите на следствието " Операция Бранчформ " за финансите на Шотландската национална партия (ШНП) - преобладаващата политическа мощ в Шотландия.

По-късно тя беше освободена в очакване на по-нататъшно следствие, оповестиха от полицията в Шотландия.

" Да се окажа в обстановката, в която попаднах през днешния ден, когато съм сигурна, че не съм направила никакво закононарушение, е по едно и също време потрес и надълбоко притеснително ", написа Стърджън в изказване, оповестено в Twitter след освобождението ѝ.

" Никога не бих направила нещо, което да навреди на партията ми или на родината ", добави тя.

Предвид продължаващото следствие, тя сподели, че има ограничаване в това, което може да каже.

Но тя настоя: " Невинността не е просто хипотеза, на която имам право по закон. Знам без подозрение, че в действителност съм почтена за каквото и да било нарушаване ".

По-рано в неделя полицията в Шотландия направи изказване, в което се споделя: " 52-годишната жена, която беше задържана по-рано през днешния ден като обвинена по отношение на продължаващото следствие на финансирането и финансите на Шотландската национална партия, е освободена без покачване на обвиняване . "
 Арестуваха някогашният първи министър на Шотландия Никола Стърджън
Арестуваха някогашният първи министър на Шотландия Никола Стърджън

Задържането й е по отношение на следствие на финансирането на Шотландската национална партия

Нейният арест е третият в границите на следствието, което провокира потрес в шотландската политика.

Разразилият се скандал потопи ШНП в дълбока рецесия и накърни фантазията ѝ за самостоятелна Шотландия.

Секретарят на лейбъристите в сянка за Шотландия Иън Мъри реагира на последните вести с думите: " Твърде дълго време в сърцето на ШНП беше допускана просвета на секретност и прикриване. "

Междувременно водачът на шотландските либерали Алекс Коул-Хамилтън съобщи: " Справедливо е да се каже, че днешните събития ще имат големи последствия както за ШНП, по този начин и за бъдещето на шотландската политика . "

Съпругът на Стърджън - Питър Мърел, някогашен основен изпълнителен шеф на ШНП, беше задържан през април в границите на следствието.

По това време полицията нахлу в общия дом на двойката в Глазгоу, като в градината пред дома им беше издигната палатка за мястото на престъплението, както и в централата на ШНП в Единбург.
 Шотландия избра правоприемник на Никола Стърджън
Шотландия избра правоприемник на Никола Стърджън

Хамза Юсаф оглавява Шотландската национална партия

Мърел от дълго време е изправен пред въпроси, свързани с хипотетичното отклонение на 600 000 лири (750 000 долара) от дарения на ШНП , които са били предопределени за подкрепяне на устрема ѝ за самостоятелност на Шотландия.

Той също по този начин не е заявил персонален заем към партията в размер на повече от 100 000 лири.

През април беше задържан и ковчежникът на партията Колин Бийти.

През март Стърджън се яви за финален път като първи министър в шотландския парламент.

След повече от осем години отпред на страната, през февруари Стърджън съобщи, че няма " сила " да продължи и се отдръпва .

Но полицейското следствие против Мърел, за който тя се омъжи през 2010 година, беше облак над главата ѝ.

През март Мърел подаде оставка от лидерския си пост в ШНП, откакто партията погрешно отхвърли пред медиите, че е изгубила 30 000 членове.

Разкритието пристигна в миг, когато ШНП организира яростни избори за заместител на Стърджън като водач на партията и първи министър на Шотландия, които в последна сметка бяха извоювани от Хъмза Юсаф .

Юсаф отхвърли Стърджън да е напуснала, знаейки, че полицейското следствие е на път да се приближи рисково покрай дома.

" Наследството на Никола е извънредно значимо ", сподели той.

След ареста на Мърел Юсаф съобщи: " Ясно е, че това не е отлично, и мисля, че колкото по-скоро успеем да стигнем до умозаключение в това полицейско следствие, толкоз по-добре.

" Никога не съм бил чиновник в партията, не съм имал роля във финансите на партията ", добави той.

Последните изследвания демонстрират, че единствено към 45% от шотландците поддържат напускането на страната им от Обединеното кралство - същото малцинство, записано на референдума през 2014 година, с който Лондон упорства, че въпросът е решен за едно потомство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР