Бившият лидер на Каталуния в изгнание заяви във вторник, че

...
Бившият лидер на Каталуния в изгнание заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Пучдемон постави тежки условия за преговорите с новия премиер на Испания


Бившият водач на Каталуния в заточение съобщи във вторник, че всички правосъдни каузи , ориентирани към каталунския фракционизъм, би трябвало да бъдат прекъснати като изискване за неговата партия да договаря за поддръжката на своите депутати за нов испански министър председател в Народното събрание.

Говорейки в Брюксел, Карлес Пучдемон - търсен в Испания за опит за разединение, когато ръководеше Каталуния през 2016-2017 година - сподели, че всяка поддръжка от неговата партия ще изисква отстъпки от ляво насочената коалиция на настоящия министър председател Педро Санчес. В противоположен случай испанците ще би трябвало да отидат още веднъж до урните.

Коалицията на Педро Санчес търси поддръжката на партията на Пучдемон , с цел да остане на власт след изборите на 23 юли. Вицепремиерът Йоланда Диас посети Пучдемон в Брюксел в понеделник.

Алберто Нунес Фейхоо, чиято консервативна Народна партия (НП) завоюва най-вече гласове , само че възможностите му за победа се считат за дребни, защото Н П се опълчва на всевъзможни отстъпки на сепаратистите.

Ако опитът на Фейхоо да сформира държавно управление се провали , на Санчес ще падне задачата да види дали може да събере поддръжка за сформиране на държавно управление, което се счита за невероятно без поддръжката на седемте депутати от партията на Пучдемон.

Пучдемон прикани Испания да зачита легитимността на придвижването за самостоятелност на Каталуния, да се откаже от правосъдните дейности против него и да сътвори механизъм за признание и гарантиране на спазването на споразуменията.
 Испания желае баския, каталунския и галисийския за публични езици в Европейски Съюз
Испания желае баския, каталунския и галисийския за публични езици в Европейски Съюз

Искането идва, откакто " Жунтс " поддържа социалистката Франсина Арменгол за ръководител на конгреса на депутатите.

" Бъдете подготвени за избори, само че и за договаряния , които могат да завършат с историческо съглашение ", сподели Пучдемон . " Не издържахме през всичките тези години единствено с цел да спасим един законодателен орган. "

Пучдемон сподели, че испанският парламент ще би трябвало да изготви законодателство , предоставящо прошка на последователите на каталунската самостоятелност.

Той също по този начин твърди, че референдумът за самостоятелност би бил легален и либерален и сподели, че всичко, което липсва, е " политическата воля " да се случи.

Но той спря да упорства за гласоподаване като изискване за сядане за договаряния. Регионалното държавно управление на Пучдемон организира референдум за самостоятелност в Каталуния през 2017 година макар решението на конституционния съд на Испания, че той е противозаконен.

Амнистията и стъпките, проправящи пътя за референдум, " ще дефинират жизнеспособността и триумфа на договарянията " , сподели Пучдемон. Той сподели още, че няма да се откаже от разновидността за " едностранни " дейности за реализиране на задачата за самостоятелност.

Каталонският също би трябвало да бъде приет за формален език в институциите на Европейския съюз, сподели Пучдемон.
 Фейхо за 30 дни би трябвало да откри 4-ма депутати за поддръжка
Фейхо за 30 дни би трябвало да откри 4-ма депутати за поддръжка

По подигравка на ориста Фейхо, който в миналото подлагаше на критика Педро Санчес, че се заиграва със сепаратистките партии, в този момент прави същото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР