Бившият командир от частната военна компания Вагнер Андрей Медведев е

...
Бившият командир от частната военна компания Вагнер Андрей Медведев е
Коментари Харесай

Арестуваха бившият командир на ЧВК Вагнер, избягал в Норвегия

Бившият пълководец от частната военна компания " Вагнер " Андрей Медведев е задържан и е допустимо да бъде предаден на Русия, откакто избяга в Норвегия, предават локални медии, оповестява. Според норвежка телевизия Медведев, който желае леговище, е задържан за нарушение на законите за имиграцията. Той самичък съобщи, че е получил помощ да пресече нелегално границата.

Адвокатът му Брюнюлф Риснес в същото време твърди, че рискът той да бъде предаден на Русия е " нулев ", само че не по този начин мислят правозащитниците, които първи разкриха самоличността му.

Норвежката полиция е разпитвала Медведев - който досега съгласно защитаващия го юрист се намираше на " скрито място " в Осло - за работата му във " Вагнер ".

Той твърди, че години наред е работил за " Вагнер " (нещо което бе доказано от частната армия), а от неговото поделение е бил част Евгений Нужин - боецът, чиято екзекуция с чук бе записана и показана онлайн. Името му първо бе публикувано от Владимир Осечкин, създателя на плана Gulagu.net, който от години популяризира информация за изтезания на пандизчии в Русия и който предходната седмица бе разгласен от Москва за " задграничен сътрудник ".

Според Осечкин Медведев се обърнал към него, защото се страхувал от неприятности със основателя на компанията Евгений Пригожин.

За риска от депортирането му през днешния ден писа и Gulagu.net. Според Осечкин Медведев се притеснява, че може да бъде погубен, откакто станал очевидец на убийствата и малтретирането на пандизчии, сражаващи се в Украйна.

С уточнението, че не може да заличи осъществените " неприятни неща " от Медведев, Gulagu се притеснява, че той може да бъде " погубен по жесток метод " в Русия.

Медведев упорства, че може да опише доста за закононарушенията на " Вагнер " в хода на войната в Украйна. В изявление за изданието The Insider той разгласи и че е осведомен с десетки други сходни случаи като изтезанието на Нужин: по думите му " Вагнер " разполага с отделение в службата си за сигурност, което извършва санкции на провинили се наемници - обществено или не. На някои разстрели участвал лично; някои от " осъдените " от " Вагнер " даже не били някогашни пандизчии, които компанията набира най-малко от средата на 2022 година за войната в Украйна.

Според службите във Англия и Съединените щати 80% от 50 хиляди сражаващи се за " Вагнер " в Украйна са някогашни пандизчии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР