Бившият командир на украинския националистически батальон „Айдар“ Сергей Мелничук е

...
Бившият командир на украинския националистически батальон „Айдар“ Сергей Мелничук е
Коментари Харесай

Командирът на наказателния батальон "Айдар" арестуван на българска граница за убийство на журналисти

Бившият пълководец на украинския националистически батальон „ Айдар “ Сергей Мелничук е бил арестуван на българо-гръцката граница. За това заяви самият той във Facebook.

„ Задържан съм на границата с Гърция! От Интерпол, по поръчка на Русия “, написа той.

По-рано Мелничук беше разгласен за търсене.

Следственият комитет на Русия подозира Мелничук в директно присъединяване в минохвъргачен обстрел на мирна територия в югоизточната част на Украйна през 2014 година. Тогава наоколо до Луганск вследствие на този обстрел починаха съветските публицисти Игор Корнелюк и Антон Волошин.


По роман на операторът Виктор Денисов, оживял след обстрела, мините паднали пред КПП-то, където в този миг публицистите снимали репортаж.

Днес стана ясно, че украинският консул в Солун е дошъл в полицейския сектор, където се намира Мелничук. Задържането е станало на 1 март.

От Министерството на външните работи на Украйна потвърдиха за задържането в Гърция на някогашния национален народен представител и екскомандир на "Айдар " Сергей Мелничук, предава УНИАН. Това е споделил в коментар за украинската организация шефът на Департамента на консулската работа при Министерство на външните работи на Украйна Сергей Погорелцев.

В информацията се добавя, че задържаният Мелничук бил тръгнал на странствуване към Гърция дружно със брачната половинка си и детето им, които в този момент били настанени в хотел, близо до полицейското ръководство./БЛИЦ

ДОСИЕ:

В обзорна информация на "Дойче веле " преди години във връзка решение на украинския парламент да отнеме имунитета на Сергей Мелничук, са изброяваха "тъмните истини за доброволческите батальони в Украйна ". Ето в резюме някои от тях:

Прократурата го упреква в незаконна търговия с автоматизирано оръжие. Според Генадий Москал това е единствено върхът на айсберга. Москал е губернатор на съвсем напълно завладения от сепаратистите район на Луганск и има сведения за доста закононарушения, осъществени от "Айдар ".

Убийства, отвличания, плячкосвания

"Близо 30 бойци на "Айдар " са арестувани поради брутални убийства, поради разстрели и отвличания. Тези хора не се стопират даже пред публични представители на украинската страна - обстрелваха да вземем за пример къщата на един общински консултант, чиято жена е ръководител на районния съд ", споделя Москал.

Той е показал на прокуратурата лист с 65 сходни действия. И твърди, че това е напълно дребна част от закононарушенията, осъществени от бойци на "Айдар ". От данните във въпросния лист излиза наяве, че най-малко обособени елементи от батальона работят като безскрупулна мафиотска организация.

Мъже в униформи плячкосват жилища и отвличат хора, с цел да изнудват околните им за паричен откуп. Ръководителите на "Айдар " акцентират, че ставало дума за обособени изключения, а целият батальон бил подготвен да спомага за разкриването на сходни прегрешения.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР