Бившият командир на сепаратистите в Донбас и военнопрестъпник Игор Гиркин

...
Бившият командир на сепаратистите в Донбас и военнопрестъпник Игор Гиркин
Коментари Харесай

Осъдиха националиста Игор Гиркин на 4 години затвор в Русия

Бившият пълководец на сепаратистите в Донбас и военнопрестъпник Игор Гиркин беше наказан на четири години затвор след многократните си рецензии против Кремъл и президента Владимир Путин.

Гиркин, който се назовава и с псевдонима " Стрелков ", способства за разпалването на спора сред подкрепяните от Кремъл сепаратисти и въоръжените сили на Киев в Донбас в Източна Украйна през 2014 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Московският градски съд заяви, че е признал 53-годишния за отговорен в " обществени апели за осъществяване на екстремистка активност " и че той ще излежи присъдата си в колония с общ режим.

„ Аз послужвам на Отечеството! ", извика Гиркин след прочитането на присъдата. Негови почитатели се бяха събрали пред съда по-рано.

Междувременно съветската полиция арестува трима от протестиращите, които се бяха събрали пред съда в поддръжка на Гиркин. Един от арестуваните крещеше „ Свобода за Гиркин “, а част от стачкуващите държаха плакати с националистически лозунги.

Гиркин беше задържан предходната година по обвинявания в " екстремизъм " след месеци на обществени офанзиви против съветските военни водачи и президента Владимир Путин, който той подлага на критика, че не е подхванал по-агресивна атака против Украйна.

Той назова Путин " остарял глупак " и сподели, че " страната няма да преживее още шест години на тази страхлива незначителност на властта " в някои от последните си изявления в обществените медии преди ареста му.

Неговата остра рецензия, оповестена всеки ден в многочасови видео блогове в каналите му в обществените мрежи, беше толерирана от управляващите в продължение на месеци, даже когато демократичните съперници на Кремъл получиха тежки просъди за опълчване на военната акция.

Но настроението в Москва се промени, откакто командирът на Вагнер Евгений Пригожин и стотици негови бойци започнаха протест предишния юни, с цел да смъкват военното управление на Русия.

Арестът на Гиркин беше проява на високо равнище, че Русия овладява националистическите критици.

" Съмнителен " екстремист

Зад решетките в предварителния арест Гиркин провежда обречена акция да се кандидатира против Путин на президентските избори през март, затвърждавайки антикремълската си позиция.

В изявление за съветски медии от пандиза той сподели, че страната е " влезнала в интервал на остра неустойчивост " и е изправена пред " неизбежна злополука ".

Гиркин построи имидж на основната фигура зад първичната интервенция на Москва в Украйна през 2014 година

Москва анексира Кримския полуостров същата година след проевропейска гражданска война в Киев, която смъкна другарски настроения към Москва президент на страната.

Гиркин, някогашен офицер от ФСБ, образува и командва подкрепяните от Москва сили в Донбас, извеждайки войски от база в завладения град Славянск. Смята се, че там той е наредил изтезания за закононарушения като дребни обири.

Осъден за нещастието на полет MH17

" Стрелков " беше един от тримата мъже, наказани от съд в Нидерландия предходната година на пожизнен затвор задочно за свалянето на аероплан MH17 на Malaysian Airlines над Източна Украйна през юли 2014 година

Около 298 души бяха убити, когато ракета, изстреляна от територия, следена от бунтовниците, удари самолета. Москва и до момента отхвърля присъединяване си и отхвърляше да екстрадира Гиркин в Нидерландия.

„ На Запад към този момент ме признаха за терорист, а в родината ми имам съмнителната популярност на екстремист “, сподели той след ареста си.

Игоп Гиркин напусна Източна Украйна малко след свалянето на MH17, трансформирайки се в ултранационалистичен блогър и покровител на твърдолинейната идеология „ Новоросия “, която призоваваше Русия да погълне големи елементи от Украйна.

Когато Русия изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 година, той сподели, че цялата страна би трябвало да бъде завладяна с „ бърза и решителна победа “, само че в границите на дни се разочарова от " огромните неточности " на Русия, трансформирайки се в хладнокръвен критик на метода, по който Москва организира офанзивата.

Гиркин искаше цялата политическа система на Русия да бъде сложена на здрава военна основа и доста повече хора и запаси да бъдат хвърлени за задачите на офанзивата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР