Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е получил обезщетение в

...
Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е получил обезщетение в
Коментари Харесай

Бивш кмет от ДПС взел близо 80 хил. лв. от обезщетение за неизползван отпуск

Бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е получил обезщетение в размер на близо 80 хиляди лева поради това, че не е употребявал платените си годишни отпуски. Това оповестява районната медия.

Издиганият от Движение за права и свободи Хасан Азис ръководи община Кърджали в продължение на 20 години. Той напусна кметския пост тази година, откакто Движението се отхвърли да го издига за шести следващ мандат и вместо това номинира Ерол Мюмюн, който след това завоюва локалните избори още на първи тур с над 56% от гласовете.

Азис обаче си е тръгнал от управителната позиция с обезщетение от близо 80 хиляди лева, което му е изплатено от община Кърджали. В него са включени както неизползвания от него отпуск в последните две години, по този начин и по-стари отпуски, които Кодексът на труда разрешава да се изплатят и не се погасяват по отминалост.

Съгласно трудовото законодателство всеки чиновник има право на обезщетение за неприлаган заплатен годишен отпуск. Когато той или част от него не е употребен до приключване на две години от края на годината, за която се поставя, правото на използването му по принцип се погасява по отминалост.

Давността обаче не се ползва зат.нар. „ остарели отпуски “, насъбрани до 31 декември 2009 година Тези отпуски не се погасяват по отминалост и при преустановяване на трудовия договр за тях се дължи обезщетение. А то се пресмята на основа на брутното трудово възнаграждение.

Хасан Азис е кмет на Община Кърджали в интервала 2003 - 2023 година, което значи, че може да е получил обезщетение за няколко невзети отпуски - тези от интервала преди 2009 година, както и за 2021 и 2022 година които също по закон му се поставят.

Особено забавно е, че солидната сумата от 80 хиляди лева демонстрира, че Азис на процедура би трябвало да е работим без да си взима изключително огромни интервали за платена отмора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР