Бившият каталунски премиер Артур Мас подаде оставка като лидер на

...
Бившият каталунски премиер Артур Мас подаде оставка като лидер на
Коментари Харесай

Лидерът на партията на Пучдемон и бивш каталунски премиер подаде оставка

Бившият каталунски министър председател Артур Мас подаде оставка като водач на Каталунската демократична европейска партия (PDeCAT), предадоха испански и каталунски издания. Мас, който оглавява партията на уволнения министър председател Карлес Пучдемон (и заместник-председател на PDeCAT), по-рано реши да направи стъпката, с цел да подкрепи договарянията сред партиите на независимостта, които вкупом завоюваха болшинство на изборите в Каталуня.

Според източници на няколко издания той се пробва с дейностите си да резервира салдото измежду тези представители на PDeCAT (гръбнака на листата на Пучдемон " Заедно за Каталуня ", събрала най-вече гласове на вота), които са в спор за бъдещото ръководство на страната и за това кой би могъл да стане министър председател, в случай че Пучдемон въпреки всичко не се върне от Белгия, с цел да стане претендент.

Точно преди две години, няколко месеца след предходните предварителни избори, Мас подаде оставка като претендент за министър председател, с цел да даде опция за пакта с крайнолявата Кандидатура за национално единение (CUP), която не приемаше той да оглавява държавното управление. Това и даде опция на Карлес Пучдемон да стъпи по-здраво на каталунската политическа сцена оттатък локалната си позиция като кмет на Жирона и да оглави районния кабинет.

Официалните аргументи, които уточни Мас, представен от " Ел паис " и " Ел насионал ", бяха две. " Първата е най-важна и е мощно политическа - резултатът на " Заедно за Каталуня " на 21 декември е доста добър. Вместо да занижим упованията си, ги повишихме, " сподели той. Това по думите му значи, че " комбинацията сред базата на PDeCAT и " Заедно за Каталуня " има потребност от нови водачи. Има потребност от свободно пространство, с цел да може нови лица да водят план на бъдещето. "

Като втора причина Мас посочи делата, които испанското правораздаване води против него, откакто провежда първия референдум за самостоятелност на Каталуня на 9 ноември 2014 година Миналата година той загуби краткотрайно правото си да се кандидатира на изборни длъжности поради организацията на референдума. Днес той изясни пред публицисти, че е получил ново решение от Върховния съд, което значи, че той се изправя пред правораздаването и поради последния референдум предходната година. " Това не трябва да се пояснява като отдалечаване от плана. Ще продължа да съм част от него, на доста по-скромна позиция, която ми се поставя. Ако взема решението, ще е с цел да го подсиля, не да го отслабя. "

По време на акцията за референдума локални медии писаха, че Мас е имал основна съветническа роля в решенията на уволненото държавно управление след референдума за обособяване от Испания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (197)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР