Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел защити политиката си спрямо

...
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел защити политиката си спрямо
Коментари Харесай

Меркел защити политиката си спрямо Путин: Нямах достатъчно власт, за да постигна каквото желаех

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел отбрани политиката си по отношение на Русия и Владимир Путин преди нашествието в Украйна през февруари. В изявление пред немското издание " Шпигел " тя споделя, че е изчерпала опциите си да повлияе на съветския президент.

Меркел споделя, че дружно с френския президент Еманюел Макрон са желали да беседват с Путин през лятото на 2021 година - малко преди тя да се отдръпна от управителния пост.

" Но към този момент нямах задоволително власт, с цел да реализира каквото желаех. Всички знаеха - " тя ще си отиде през есента ", показва Меркел.

Бившият немски канцлер се отдръпна от поста през декември след близо 16 години на власт. Няколко месеца преди да го направи, тя организира и последната си среща с Путин през август 2021 година

" Усещането беше доста ясно: " От позиция на властта ви в политиката - с нея е свършено ". За Путин е значима единствено властта. При последното си посещаване той докара със себе си и Лавров (руският външен министър - б.ред), а другояче се срещахме по-често на четири очи ", споделя тя.

Това не е първият път, в който някогашният немски водач поддържа политиката си по отношение на Русия. В изявление през юни, като сподели, че Европа и Русия са съседи и " би трябвало да намерим метод да съществуваме дружно, макар всички наши разлики ".
Мнозина настояват, че Меркел и други европейски водачи е трябвало да възприемат по-твърд метод към Кремъл в интервала преди съветската инвазия в Украйна.Депутатът и специалист по външна политика от нейната Християндемократическа партия (ХДС), Родерих Кьозеветер, е измежду тези, които настояват, че Меркел е знаела, че Путин се пробва да раздели и отслаби Европа, само че е считала, че верният метод за това е " меката мощ ".
Тя пази външната политиката на Германия в интервала след 2014 година във връзка постигнатото помирение след противозаконната анексия на Крим. По думите ѝ то е дало време на Киев да се приготви за войната, която стартира в страната през февруари тази година.

Пред " Шпигел " тя споделя, че съветското навлизане в Украйна не е било изненада за нея и не съжалява, че е напуснала канцлерския си пост. Според нея държавното управление ѝ не е съумяло да реализира прогрес освен във връзка с рецесията в Украйна, само че и във връзка с споровете в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които взе участие Русия.

Бившият канцлер постоянно е защитавала плана за построяването на тръбата " Северен поток 2 " за транспорт на съветски газ непосредствено до Германия, която по този начин и не проработи. Германия сега се намира в тежка енергийна рецесия и се бори да понижи зависимостта си от съветската сила без да навреди на личната си стопанска система.

Меркел разгласи желанията си, че ще се отдръпна от управителния пост през 2018 година и три години по-късно съобщи властта на социалдемократа Олаф Шолц. В момента тя е пенсионирана и написа записките си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР