Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел беше удостоена с най-високото

...
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел беше удостоена с най-високото
Коментари Харесай

Меркел беше удостоена с най-високото германско отличие

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел беше удостоена с най-високото отличие на страната в понеделник на фона на размисъл за 16-годишния ѝ мандат отпред на най-голямата стопанска система в Европа, съобщи " Ройтерс ".

Първата жена водач на Германия, която се отдръпна през декември 2021 година, беше удостоена с Големия кръст на Ордена за заслуги за специфични достижения от президента Франк-Валтер Щайнмайер на гала в Берлин.

На събитието участваха също актуалният канцлер Олаф Шолц и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е била министър по време на ръководството на Меркел.

" Вие помогнахте на страната ни още веднъж да реализира стопански триумф при невиждани провокации. Поглеждаме обратно към 16 години на съвсем непрестанен стопански напредък ", сподели Щайнмайер, представен от " Политико ". " Във време, когато нашият континент беше застрашен от разпад, вие държахте дружно центъра и периферията, севера и юга, изтока и запада ", добави той.

Докато Щайнмайер приказва в продължение на половин час, речта на Меркел продължи едвам 5 минути.

" Хората постоянно приказват за това каква змийска яма е политиката. Мога да кажа, че нямаше да оцелея, в случай че я нямаше другата страна на политиката. И по тази причина постоянно съм успявала да ѝ се насладя ", уточни тя. Само двама някогашни канцлери на Германия са получавали това отличие преди - Конрад Аденауер, първият водач на следвоенна Германия, и Хелмут Кол, възхваляван като основен проектант на немското обединени. Меркел е известна с това, че ръководи Германия през международната финансова рецесия, дълговата рецесия в еврозоната и пандемията от COVID-19, само че беше изправена пред рецензии поради позицията ѝ по отношение на Русия след пълномащабното навлизане на страната в Украйна предходната година.

През ноември предходната година Меркел сподели, че е желала да свика европейски договаряния с Владимир Путин в годината преди нашествието в Украйна, само че в последна сметка да повлияе на съветския президент в края на мандата си.

 Меркел: Положих старания да избегнем войната в Украйна Меркел: Положих старания да избегнем войната в Украйна

Като водач деец в Европейския съюз други аспекти на нейната политика също бяха подложени на рецензии. Сред тях са решенията да отвори границите на Германия за бежанци през 2015 година и последователно да постави завършек на нуклеарната сила.

Заместник-председателят на нейната консервативна партия Християндемократически съюз Карстен Линеман я упрекна в " явни неточности ", като съобщи пред телевизия ntv, че " е бил неточност по метода, по който е изработен по това време, без да споделя по какъв начин ще да се доставяме с сила по относително независим метод ".

През октомври Меркел съобщи, че не съжалява за курса на нейното държавно управление в региона на енергийната политика.

Бивши съдружници се застъпиха в отбрана на Меркел, като предходният шеф на кабинета ѝ Петер Алтмайер сподели пред телевизия RTL, че нейните достижения са били приети от милиони жители и по целия свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР