Бившият кандидат за президент на Беларус, лидерката на беларуската опозиция

...
Бившият кандидат за президент на Беларус, лидерката на беларуската опозиция
Коментари Харесай

Тихановска обеща да преразгледа договореностите на Лукашенко с Русия

Бившият претендент за президент на Беларус, лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска съобщи, че съперниците на режима на Александър Лукашенко, в случай че дойдат на власт, ще преразгледат изискванията на последните договорености с Русия.

" Винаги сме се застъпвали и поддържаме другарски и партньорски връзки с Русия ", съобщи Тихановска в изказване, оповестено в формалния ѝ канал в платформата Telegram.

По думите ѝ " каквото и да е договорил Александър Лукашенко, той е изгубил поддръжката на беларуския народ ", заради което новите управляващи, съгласно Тихановская, би трябвало да преразгледат всички покупко-продажби и контракти.

В същото време тя акцентира, че " независимостта и суверенитетът не могат да бъдат предмет на договаряне ".

Тези изказвания бяха направени на фона на посещаване в Минск на съветския външен министър Сергей Лавров. След среща с дипломата президентът на републиката Александър Лукашенко съобщи, че управляващите " биха желали да имат доста близки, приятелски връзки " с Русия.

Лавров съобщи, че Москва е подготвена да поддържа вътрешнополитическите начинания на Лукашенко, а също по този начин похвали дейностите на Минск за поощряване на интеграцията на двете страни.

В Беларус не престават всеобщи митинги поради резултатите от президентските избори през август. Според ЦИК Лукашенко е спечелил с 80,1 % от гласовете, само че опозицията не е съгласна. Противниците на управляващите считат, че Светлана Тихановская завоюва.

Редица опозиционни водачи, в това число Тихановская, са в Полша и Литва. Лавров съобщи по-рано, че литовските управляващи " са минали всички граници на благовъзпитание " в държанието си в обстановката към Беларус.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР