Бившият кандидат за президент на Беларус Андрей Дмитриев беше осъден

...
Бившият кандидат за президент на Беларус Андрей Дмитриев беше осъден
Коментари Харесай

Осъдиха на 18 месеца затвор бивш кандидат за президент на Беларус

Бившият претендент за президент на Беларус Андрей Дмитриев беше наказан на18 месеца затвор. Той бе конкурент на президента Александър Лукашенко по време на оспорваните президентски избори през 2020 година, съобщи Дарик с позоваване на Ройтерс.

Дмитриев е упрекнат в присъединяване в всеобщите митинги против резултатите от тези избори, извоювани от Лукашенко. Правозащитната организация " Вясна " заяви за присъдата на 41-годишният водач на обществено придвижване против Лукашенко, като посочи, че Дмитриев се е признал за отговорен.

Продължилите с месеци митинги в Беларус, избухнаха, откакто формалните резултати от изборите през август 2020 година оповестиха безапелационната победа на Лукашенко. Според самостоятелни наблюдаващи гласуването не е било нито свободно, нито заслужено, а Европейският съюз наложи наказания против Беларус " за репресии и подправяне на вота ", напомня организацията.

Оттогава управляващите в страната, която разчита на Москва за политическа и финансова поддръжка, започнаха да постановат репресии против опозиционерите на Лукашенко, вследствие на което хиляди от тях напуснаха страната, отбелязва Ройтерс.

По данни на правозащитни организации в Беларус има към 1500 политически пандизчии.

Припомняме, другият претендент – Сергей Тихановски, бе наказан на 18 години затвор през 2021 година През януари той получи спомагателни обвинявания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР