Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, който беше държавен глава от

...
Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, който беше държавен глава от
Коментари Харесай

Почина бившият италиански президент Джорджо Наполитано

Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, който беше държавен глава от 2006 до 2015 година, умря на 98-годишна възраст. Това заяви осведомителната организация АНСА.


Здравословното положение на политика, член на съпротивителното придвижване и някогашен активист на Италианската комунистическа партия, се утежни в последно време. През последните месеци той е бил в клиника в Рим.

През 2013 година Наполитано стана първият избран отново президент в историята на Италианската република. През 2015 година той се пенсионира предварително заради преклонна възраст. По това време той беше на 89 години.

Наполитано беше държавен глава по време на държавната рецесия през 2011 година, когато подаде оставка министър-председателят Силвио Берлускони (1936-2023). Тогава президентът предложи техническо държавно управление отпред с Марио Монти, което оказа доста въздействие върху политическите процеси в страната.

По време на президентството си Наполитано се среща няколко пъти с съветския водач Владимир Путин. През 2008 година той посеjr Руската федерация.

През последните години Наполитано, почетен президент и доживотен сенатор, не взе участие в публичния и политическия живот на страната, нито пък взе участие в консултациите след последната държавна рецесия през лятото на 2021 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР