Бившият италиански премиер Силвио Берлускони даде зелена светлина снощи за

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони даде зелена светлина снощи за
Коментари Харесай

Берлускони даде съгласието си за коалиция на крайнодесните и популистите

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони даде зелена светлина нощес за вероятно съглашение за ръководеща коалиция в Италия сред съюзената с неговата партия "Напред, Италия " крайнодясна "Лига " и антисистемното Движение "Пет звезди ". Така може да бъде преодоляна политическата невъзможност, в която изпадна Италия след парламентарните избори на 4 март, съобщи "Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Водят се договаряния сред Движение "Пет звезди " и "Лига ", които би трябвало да се спогодят кой да бъде министър председател и каква да бъде програмата им за ръководство.

"Ако друга политическа мощ от дясната коалиция е подготвена да поеме отговорност да сформира държавно управление с "Пет звезди ", ние ще приемем с почитание сходен избор ", съобщи Берлускони в официално съобщение, представено от Агенция Франс Прес.

Депутатите от "Напред, Италия " - партията на Берлускони, няма да гласоподават доверие на Движение "Пет звезди ", което "няма политическата зрялост, с цел да поеме сходна отговорност ", само че в случай че "Лигата " и "Пет звезди " се спогодят, "това няма да постави завършек на съюза сред "Напред, Италия " и "Лигата ", изключително в областите, където двете партии ръководят дружно на районно ниво ", прибавя някогашният министър председател.

Ако "Лигата " и "Пет звезди " сформират коалиция, няма да са им нужни гласовете на "Напред, Италия ", отбелязва ДПА. Въпреки това "Лигата " държеше да получи единодушието на Берлускони за такава ръководеща коалиция.

Берлускони прецизира в официалното съобщение, че би предпочел държавно управление на малцинството на "Напред, Италия " и "Лигата ". Двете обединения получиха дружно 37 на 100 от гласовете на изборите, само че "Лигата " има повече гласове от "Напред, Италия ".

"Лигата " и Движение "Пет звезди " ще имат болшинство от седем гласа в Сената и 32 гласа в Камарата на депутатите и ще могат да разчитат при всяко гласоподаване на поддръжка или най-малко на доброжелателно възпиране на "Напред, Италия ", отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР