Бившият италиански премиер Матео Ренци напуска „Демократическата партия“ (ДП) и

...
Бившият италиански премиер Матео Ренци напуска „Демократическата партия“ (ДП) и
Коментари Харесай

Матео Ренци създава нова фракция

Бившият италиански министър председател Матео Ренци напуща „ Демократическата партия “ (ДП) и основава нова центристка група, написа европейската редакция на Politico.
Решението ще бъде оповестено във вторник сутринта в границите на изявление пред лявоцентристкия всекидневник Il Giornale. Според двама чиновници на Директива за птиците и основния редактор на вестника Алесандро Салусти, Ренци ще сътвори нова партия в долната камара на Народното събрание, до момента в който в Сената (където не могат да бъдат създавани нови групи след започване на мандата на националното събрание) група законодатели ще изоставен Директива за птиците и ще станат самостоятелни.
В изявлението пред Il Giornale Ренци ще каже, че е позвънил на премиера Джузепе Конте в понеделник, с цел да го осведоми за решението си и да каже, че продължава да е предан на новото държавно управление на Директива за птиците и „ Движението 5 Звезди “. Освен това някогашният министър-председател е получил позвъняване от министъра на културата Дарио Франческини, който му е споделил, че „ прави огромна неточност и ще стане нищожен “.
Очаква се решението да провокира земетресения в Директива за птиците и да отслаби ръководещата коалиция в Италия. Двете партии нямат болшинство в Сената и разчитат на поддръжката на крайно-лявата партия„ Свободни и равни “, както и на самостоятелни сенатори. С напускането на Ренци, който също е сенатор, излизат още към 12 законодатели в Горната камара и той ще получи огромна власт над държавното управление.
Парламентарните правила изискват новите групи в Камарата на представителите да имат минимум 20 членове. Според народен представител от Директива за птиците, някои от членовете на партията на Силвио Берлускони – „ Форца Италия “, са подготвени да се причислят към групата на някогашния министър председател.
По-рано този месец Ренци, който настояваше за образуване на съюз сред Директива за птиците и Д5З, с цел да се избегнат предварителни избори, съобщи пред Politico, че вероятното излизане от социалдемократическата партия е просто „ отегчителен слух “.
В неделя обаче съдружникът на някогашния министър председател Еторе Росата съобщи, че отделянето ще е „ консенсусна разлъка “, само че няколко часа по-късно водачът на Директива за птиците Никола Цингарети даде ясно да се разбере, че няма такова нещо. В изявление на партийна конференция в Торино той сподели: „ Надявам се отделянето да не се случи. Единството на партията е безусловно належащо за демокрацията и за стабилността на държавното управление “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР