Бившият главен прокурор Иван Гешев е сезирал Комисията по журналистическа

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев е сезирал Комисията по журналистическа
Коментари Харесай

Гешев се оплака на Комисията по журналистическа етика от Виктор Николаев и Мирослава Иванова

Бившият основен прокурор Иван Гешев е сезирал Комисията по журналистическа нравственос за държанието на водещите от утринния блок на Нова тв Виктор Николаев и Мирослава Иванова, тъй като популяризирали " лъжливи изказвания " за него в ефира в понеделник.

Това написа Гешев в известие до медиите.

" Основният разказ, който се постанова в нея, е " Гешев е обвързван с Нотариуса ". Това обаче е лъжливо изказване, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в страната, само че не е правилно. Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи изказвания за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е по какъв начин двама от водещите български публицисти не вършат разлика сред лъжливо изказване и факт. По този метод те разпространиха погрешна информация в народен ефир и способстваха за операцията на обществото. Двамата не съблюдаваха и главните журналистически стандарти, защото не ревизираха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, с цел да потърсят и другата позиция - моята ", написа Гешев.

Нещо повече - в съответния случай Нова телевизия си разрешила да изчете единствено отчасти поисканото от него право на отговор, макар че то било " направено в изискуемата форма и период ". Така медията погазила наредбите на чл.18 от Закона за радиото и малкия екран.

По-надолу Гешев изрежда алинеите на въпросния член, които засягат даването на достоверна информация на обществото.

" Всичко това ме предизвика да се обърна към Комисията по журналистическа нравственос с искане да бъде прегледано държанието на двамата водещи на " Здравей, България " в предаването, излъчено на на 19.02.2024г. /понеделник/, към 8:05 часа в утринния блок на Нова телевизия. Като правист знам, че в правото има професионални стандарти, нравственос и морал, на които аз държа и не отстъпвам. Вярвам, че в публицистиката е същото - с изключение на нормативни, съществуват и етични правила, които би трябвало да бъдат спазвани. В противоположен случай – с специалността е свършено ", заключава отстраненият от Висш съдебен съвет някогашен обвинител №1 Иван Гешев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР