Бившият главен прокурор Иван Гешев често беше критикуван, че прави

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев често беше критикуван, че прави
Коментари Харесай

Християн-социалист патриот. Какви са убежденията на новия политик Иван Гешев

Бившият основен прокурор Иван Гешев постоянно беше подложен на критика, че прави политически изявления. Накрая Висш съдебен съвет го острани от поста поради репликата му " политически отпадък ". Сега Гешев самичък загатна, че влиза в политиката. Как би изглеждал в новото му амплоа, в случай че съдим по личните му думи и дейности?

" Българин, мъж и магистрат ". Така към този момент някогашният основен прокурор Иван Гешев неколкократно разказа самичък себе си по време на обществените си изказвания, предшествали.

В понеделник от това определение отпадна " магистрат ", откакто той разгласи, че, с цел да продължи " борбата за истина и правдивост " с " политически средства ".

" Гешев съумява по някакъв метод с всеки идващ собствен ход да наподобява все по-абсурдно и от ден на ден да вреди самичък на себе си ", разяснява за Свободна Европа политологът Димитър Аврамов.

Заявката на Гешев за бъдеща политическа кариера предизвика въпроса – към коя част на политическия набор ще се ориентира някогашният началник на държавното обвиняване?

Свободна Европа събра някои от личните му откровения и дейности в съгласуваност с политици през последните години в опит да построи предполагаем профил на бъдещия политик Иван Гешев.
" Македонец по мъжка линия " и " инструмент на Господ "
Едно от първите неща, които Иван Гешев стартира за себе си, беше македонският му корен. И при започване на мандата си, и директно преди да бъде отхвърлен, Гешев загатваше произхода си като доказателство, че той " се бие ", с цел да отстоява полезностите си.

Историята на фамилията му даже стана сюжет за филм, излъчен през 2020 година в ефира на партийния ефирен канал на Вътрешна македонска революционна организация -. Именно там той разкри за първи път политическата си ориентировка.
Аз не мога да кажа, че съм социалист, по-скоро имам по-социални визии за живота.Иван Гешев, 2020 година
" Говорих с доста прочут български политик - чисто другарски пихме кафе и си говорихме, от него чух определението християн-социалист. Аз не знаех, че има такава политическа устременост. Сега, аз не мога да кажа, че съм социалист, по-скоро имам по-социални визии за живота ", сподели тогава Гешев пред.

В опит да заключи персоналните си политически убеждения, той добави, че е " християн-социалист родолюбец ".

Религиозният детайл беше застъпен още по-ярко в друго изявление на Гешев през първата година от мандата му отпред на прокуратурата.

" Единственият, който въздава правораздаване, е Господ. Аз не въздавам правораздаване. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които счита за верни ", показа Гешев пред уеб страницата напролет на 2020 година
Разделението на управляващите и " десните екстремисти "
Нестандартните му политически разбирания се демонстрираха още преди да стане основен прокурор, когато той на управляващите, дефиниран от Монтескьо и общопризнат от всички модерни демократични общества. И по този начин даде мотив на критиците си да настояват, че няма нужните качества да заема този пост.

През лятото на 2019 година Гешев разви пред Българска национална телевизия тезата, че не споделя " визията на, да ги назовем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени ".

Макар да не посочи какво схваща под " десни екстремисти ", в идващите дни той използваше това определение главно за партиите, настояващи за оставката му и за промяна в прокуратурата - " Демократична България ", а след това и " Продължаваме промяната ".

През лятото на 2020 година, когато президентът Румен Радев оглави митингите против Гешев и тогавашния министър председател Бойко Борисов, някогашният основен прокурор стартира да приказва за против прокуратурата.

Тогава той вкарваше в това разбиране съвсем всички политици, като се изключи някогашната ръководеща коалиция на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", както и на Движение за права и свободи. Те пък в никакъв случай не го подлагаха на критика.

Единомислието им пролича и около закриването на профилираното правораздаване напролет на 2022 година, когато екипът на Гешев, ГЕРБ и Движение за права и свободи се оказаха единствените бранители за запазването на спецмагистратите.
В търсене на външна поддръжка и битка с антисемитизма
Общите му изяви с представители на политически партии обаче не се изчерпват единствено с това. През есента на 2022 година Гешев инициира договаряния с парламентарните сили за правосъдната промяна, на които с най-голямо предпочитание откликнаха от, и.

През февруари дружно с депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид във Вашингтон, а през март се появи на общи фотоси с евродепутатите от ГЕРБ Ева Майдел и Андрей Новаков в Брюксел. По-рано хазаин на негови срещи с евродепутати беше и Александър Йорданов от Съюз на демократичните сили.

Въпреки нееднократните му визити в Съединени американски щати обаче, някогашният основен прокурор нито един път не съумя да реализира среща на високи равнище с представители на американските служби и правосъдна система.

За сметка на това, през последната година от мандата си Гешев показва тясно съдействие с Федерацията на ционистите в България и даже посети Израел, с цел да разиска ролята на прокуратурата в недопускането на " Луковмарш " в София.

По линия на съдействието си с представители на еврейската общественост в страната той взе участие и в срещи с ромски водачи в някои от. Успоредно с това, Гешев направи и серия визити в учебни заведения и университети, с цел да коментира спецификите на прокурорската специалност пред възпитаници и студенти.

Тези негови действия бяха маркирани в последните седмици от досегашния му заместител Борислав Сарафов като доказателство, че прокуратурата е. Именно офанзивата на Сарафов предшестваше обрата в отношението на ГЕРБ и Движение за права и свободи по отношение на Гешев, с решение на същото болшинство във Висшия правосъден съвет (ВСС), което го избра преди 3 години и половина.

Останал без нормалния си политически тил от ГЕРБ и Движение за права и свободи, при последното посещаване на някогашния основен прокурор в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, той получи подпомагане единствено от евродепутати от Вътрешна македонска революционна организация.
Путин, " зловредното съветско въздействие " и " извънземните "
Въпреки че самичък направи поръчка за разкрития по корупционни каузи в България, Гешев в действителност избра да приказва за битката на прокуратурата със " зловредното съветско въздействие ".

Това е остаряла негова теза, която обаче към този момент не намира удостоверение в наложени ефикасни присъди. Нито по делата против обвинени за, нито по тези за съветски.

Макар че Гешев самичък е отричал да е русофоб, казвайки, че е съветски ученик в гимназията и слуша съветска музика, в последните дни от мандата си той неколкократно загатна, че е станал обект на политическа офанзива поради съветския президент Владимир Путин.
 Иван Гешев по време на конференцията, на която скъса оставката си  Иван Гешев по време на конференцията, на </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР