Бившият главен преговарящ от страна на в диалога със Сърбия

...
Бившият главен преговарящ от страна на в диалога със Сърбия
Коментари Харесай

Скендер Хисени: Борел не може да се държи като командир на косовската полиция или като прокурор

Бившият основен договарящ от страна на в разговора със Сърбия Скендер Хисени дефинира като безсмислени изявленията на висшия представител на Европейски Съюз по външна политика по отношение на вчерашната акция на косовската полиция против контрабандата.

„ Борел не може да се държи в Косово като пълководец на полицията или като прокурор ”, сподели Хисени, който е и някогашен вътрешен министър на страната. С изказванията си, осъждащи дейностите на полицията в северната част на Косово, слага под въпрос доверието в Борел като главен медиатор в договарянията сред Прищина и Белград. Той счита, че този въпрос би трябвало да бъде подложен от водачите на Съединени американски щати, Франция, Германия, Англия и на Европейски Съюз.
 Вучич: Ако Евросъюзът не озапти Прищина, ние ще го създадем Вучич: Ако Евросъюзът не озапти Прищина, ние ще го създадем
Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи през днешния ден по време на диалози със сърби от Косово, че е споделил на специфичния представител на Е...

Основният въпрос, който би трябвало да се сложи тук, е дали Борел има престижа да бъде безпристрастен медиатор в косовско-сръбския разговор. След вчерашното му изказване тази алтернатива става още по-голяма. Въпреки това, вместо от наша страна, т.е. от страна на държавното управление на Косово, този въпрос би трябвало да бъде подложен от президента Джо Байдън, президента Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел, премиера Борис Джонсън и висши чиновници на Европейски Съюз, защото Косово няма силата да въздейства, а още по-малко да взема решение по този въпрос ", написа Хисени на страницата си във Facebook.

Според него, с вчерашното си изявление Борел е заел страната на престъпността и е потъпкал една от главните полезности на Европейски Съюз – за ред и правда. „ Той би трябвало да знае, че органите на реда и законността в Косово са самостоятелни и не би трябвало да търсят утвърждение от никого, с цел да се борят против престъпността на своя територия. Още по-малко пък утвърждение от страна на Сърбия, която в действителност е главен спонсор на престъпността в една част от нашата страна ”, написа Хисени.

Вчера Жозеп Борел прикани за неотложно преустановяване на насилието в Северно Косово, напомня БГНЕС.

Реакцията на Борел след конфликтите на косовската специфична полиция и цивилни етнически сърби на няколко места в Северно Косово, които доведоха до десетки ранени, единият от които с заплаха за живота. Полицията заяви, че в границите на " битката против контрабандата на артикули " са били осъществени обиски в четири косовски области, в това число в Митровица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР