Бившият главен изпълнителен директор (1993-2002 г.) и бивш председател на

...
Бившият главен изпълнителен директор (1993-2002 г.) и бивш председател на
Коментари Харесай

Почина бившият шеф на "Фолксваген" Фердинанд Пиех

Бившият основен изпълнителен шеф (1993-2002 г.) и някогашен ръководител на надзорния съвет (2002-2015 г.) на " Фолксваген " Фердинанд Пиех е умрял през вчерашния ден на 82-годишна възраст.

Според " Билд " австрийският предприемач е бил признат в болница след посещаване на ресторант в немския град Розенхайм. Не е ясна повода за гибелта.

Фердинанд Пиех е роден във Виена през 1937 година Той е внук на Фердинанд Порше, създателя на компанията със същото име. Пиех бе ръководител на надзорния съвет на " Фолксваген " до 2015 година и бе считан за легенда на немската автомобилна промишленост.

Агенция " Франс прес " го разказва като " същински патриарх с властнически метод ". Той трансформира изпитващото усложнения дружество в международна империя, каквато в никакъв случай не беше съществувала в Германия, преди да бъде изтикан настрана, напомня организацията.

Като президент на управителния съвет автомобилостроителя от 1993 до 2002 година, а по-късно и на надзорния съвет до 2015 година, Пиех сплоти марките VW, Audi, Seat, Bugatti, Lamborghini и Porsche в мастодонта " Фолксваген ", трансформирайки го в огромна интернационална група.

Този татко на 13 деца остави след себе си обаче отслабено от абсурда с манипулираните дизелови мотори дружество. И въпреки да не беше директно упрекнат за абсурда, неговият корав метод на ръководство и манията му за завладяване на американския пазар са подготвили почвата за " дизелгейт ", настояват неговите критици.

През 2015 година обаче Пиех губи противоборството с бившето си протеже Мартин Винтеркорн, който искаше да в профил от поста, и подава оставка от надзорния съвет едвам няколко месеца преди експлоадирането на " дизелгейт ".

Скандалът до този миг коства над 30 милиарда $ на групата и мощно накърни имиджа на немския авто бранш, ускорявайки упадъка на дизеловите коли. След това Фердинанд Пиех последователно се отдръпна, а пред 2017 година даже продаде дяловете си в " Порше ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР