Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по

...
Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Бившият френски президент Никола Саркози бе арестуван за разпит по следствие дали убитият либийски водач Кадафи е финансирал предизборната му акция през 2007 година

© Reuters 158.8 млн. евро са непознатите вложения в България през януари, по данни на Българска народна банка. За съпоставяне - година по-рано сумата беше 96.5 млн. евро. Прокуратурата проверява за занемареност шефовете на седем клиники в страната по съмнения за така наречен скица на " болница в болница ". Проверяват се шефовете на клиниките в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и столичната " Пирогов ". Директорът на Районната здравна каса в Ловеч пък е арестуван по обвиняване, че е сключил контракт с частна болница на територията на държавна.

Първото съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за продажбата на " ЧЕЗ България " се организира в сряда

Следващата сряда е последният период, в който ръководителят на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев би трябвало да номинира своите претенденти за членове на комисията. До седем дни по-късно те би трябвало да показват концепции, да бъдат изслушани и действително може да се чака, че до месец новата комисия ще проработи в цялостен състав.

Зам.-председателят на Националното бюро за надзор върху СРС Георги Гатев бе отхвърлен дефинитивно от поста с решение на Народното събрание. Свалянето му бе квалифицирано с координирани дейности на прокуратурата и ДАНС, с които Гатев влезе в спор поради установени нарушавания при потреблението на СРС.

Апелативният профилиран углавен съд удостовери определението на долната инстанция, с което за следващ път беше върнато на прокуратурата делото за приватизацията на остатъчния дял на страната в EVN – поради процедурни нарушавания и поради " неразбираем " обвинителен акт.

Свят

Руският президент Владимир Путин бе избран отново с над 76% от вота за нов шестгодишен мандат. За поддръжниците му този резултат му дава нужната легитимност, защото това бе самобитен референдум за водачеството му. Но неговите критици дефинират изборите като безсмислени, защото на главния опозиционен водач Алексей Навални не бе разрешено да взе участие. " Русия няма предпочитание за нова конкуренция за въоръжаване и ще направи всичко допустимо, с цел да позволи разликите с другите страни ", съобщи Путин.
" Избирателите признаха достиженията през последните няколко години ", разяснява Путин, откакто стана ясно, че печели президентският избор в Русия

Фотограф: Reuters
Големите компании, предлагащи онлайн услуги, да се таксуват с 3% от приходите им при източника, предлага Европейската комисия. Сега онлайн компаниите се възползват от опцията да се оперират от юрисдикции с по-ниски налози като Ирландия и Люксембург и по този начин заобикалят корпоративното облагане в страните, в които дават услугите си. Предложението ще засегне компании като Фейсбук и Гугъл.

Преговарящите за Brexit от страната на Европейски Съюз и на английското държавно управление оповестиха, че са постигнали съглашение за преходния интервал, откакто Обединеното кралство напусне съюза на 29 март 2019 година Всички краткотрайни ограничения за окончателното определяне на новите връзки ще приключат на 31 декември 2020 година, което значи свободно придвижване на артикули, услуги, капитали и хора през британско-европейската граница до края на 2020 година

Икономика

Разходите за труд на бизнеса в България нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на годишна база. Това е вторият най-голям растеж в Европейски Съюз след Румъния, която резервира челната си позиция с годишно изменение от 14.3%, съгласно данните на Евростат.

Държавата ще заплаща за американските централи даже да скапе договорите. След среща с работодателските организации стана ясно, че държавното управление е дало обещание да договаря с " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " за повреждане на дълготрайните им контракти за изкупуване на сила на преференциални цени. Дори и да се стигне до прекратяването им, страната ще би трябвало да заплати невъзстановените вложения на американците, които са милиарди.

Данъчните не могат да съберат Данък добавена стойност по влезнали в действие ревизионни актове в размер на стотици милиони левове годишно. Общо за интервала 2000 - 2017 година сумата възлиза на съвсем 5.8 милиарда лева Това излиза наяве от информация на Националната организация за приходите, предоставена на гражданско съдружие " Боец " по Закона за достъп до социална информация. За 2017 година сумата е 271 млн. лева, най-висока е за 2011 година - 1.1 милиарда лева

Бизнес

Вече е публично - най-богатият чех Петр Келнер купува бизнеса на Telenor в България, Сърбия, Унгария и Черна гора за 2.8 милиарда евро посредством своя фонд PPF. Чехът е определен и за покупател на " Нова телевизия ". По калкулации на " Капитал " той ще заплати 1 милиарда евро за двете български сдружения.

България отбелязва максимален годишен растеж на вложенията в парцели измежду 60 страни през 2017 година, демонстрират данните от отчета Global Investment Atlas 2018 на интернационалната консултантска компания Cushman & Wakefield. Обемът на покупко-продажбите в страната се е нараснал със 153% по отношение на 2016 година, като по този начин доближава 856 млн. евро. Ключово за растежа през предходната година беше ударното нахлуване на южноафриканските фондове на българския пазар за бизнес парцели. Експертите от Cushman & Wakefield чакат капиталовите размери в Европа да продължат да порастват и през 2018 година

Amazon става втората най-голяма компания по пазарна капитализация , откакто изпревари Alphabet. Оценката на американския колос в областта на електронната търговия съгласно цената на акциите нараства с 350 милиарда $, а пазарната капитализация на компанията доближи 768 милиарда $. За съпоставяне - оценката на Alphabet е 762 милиарда $, а на водача Apple е 889 милиарда $.
Сделки и планове

" Нова тв " придобива цялостен надзор над " Нетинфо " . Към момента " Нова броудкастинг груп " държи 70% в " Нетинфо ", а останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов. Източници показват, че договаряния по договорката за техния дял са водени и са стигнали до стадий цена. Сделката минава през утвърждението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото и двете компании са с лидерски позиции на пазарите, на които оперират.

" Горубсо - Мадан " ще влага 7.5 млн. лева през 2018 година за ново съоръжение и машини. След като компанията за рандеман и преправка на оловно-цинкови руди беше добита от " Върба - Батанци " през 2012 година, огромна част от оборудванията се подменят. От " Горубсо - Мадан " показват, че до края на годината ще бъдат доставени нови челни товарачи, файтони и подземни камиони за рудниците, което ще докара до по-висока продуктивност и усъвършенствана сигурност.

Производителят на оптична техника " Оптикс " - Панагюрище, е отделил и продал част от активите си в новосъздадено сдружение. Купувач е канадският холдинг American Optics. Става въпрос за " Майкро Оптикс Юръп ", което към този момент разполага с личен състав от 160 души и е с капитал от 3.95 млн. лева Българската компания от своя страна придобива дял в канадската компания и по този метод резервира правото си да взе участие както в ръководството на новото сдружение, по този начин и във вземането стратегическите решения.

Ирландският нискотарифен транспортьор Ryanair купува 75% от LaudaMotion за 50 млн. евро. Компанията е благосъстоятелност на някогашния водач във Формула 1 Ники Лауда, който я продаде на Air Berlin през 2011 година и си я върна против 47 млн. евро предходната година. Ryanair съобщи, че ще добави още 50 млн. евро за бизнес развиване през първата година и още шест самолета дружно с екипажите. Лауда ще остане отпред на борда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР