Бившият финансов министър Риши Сунак, който през лятото бе конкурент

...
Бившият финансов министър Риши Сунак, който през лятото бе конкурент
Коментари Харесай

Той ли ще бъде новият премиер на Великобритания


Бившият финансов министър Риши Сунак , който през лятото бе съперник на Лиз Тръс за премиерския пост, в този момент е привлякъл поддръжката на над 100 депутати тори. Аритметиката демонстрира, че все още той се радва на най-стабилно болшинство и има най-големи шансове да оглави идващия кабинет на Острова.

Борис Джонсън , предшественикът на изхвърлената преди дни от креслото Тръс, е получил поддръжката на 67 от общо 357 депутати на ръководещата Консервативна партия.
 

 Риши Сунак Българска телеграфна агенция

Роден в Саутхемптън в фамилията на индийци, емигрирали на Острова , Риши Сунак е на 42 години. Завършил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той гради сполучлива кариера в Лондонското сити като капиталов управител. През 2009 година се дами в Индия за Акшата Мърти.

Политическият му дебют е през 2014, когато е определен за член на английския парламент, а през 2016 е измежду най-големите последователи на Брекзит .

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

Три години по-късно, Сунак е измежду най-приближените на Борис Джонсън и работи интензивно в акцията му за лидерския пост в Консервативната партия. След като Джонсън стана министър председател, той бе назначен за основен секретар на Министерството на финансите. През 2020 година става канцлер на държавната хазна с сан на финансов министър.
 

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

През 2021 в разгара на пандемията, Риши Сунак разгласи, че отхвърля да носи маска в препълнена Камарата на общините. Той също по този начин моли към британците " да стартират да ядат повече, с цел да оказват помощ на стопанската система " да си проправи път от историческия спад, провокиран от коронавирусната рецесия.
 

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

От любим до основен зложелател

В същото време оттеглящият се английски министър-председател Борис Джонсън прикани претендентите, които отпадат от конкуренцията за неговия правоприемник, да поддържат всеки претендент, друг от някогашния финансов министър Риши Сунак, заяви „ Times “.

Ток е провел диалози с неуспелите претенденти и е дал ясно да се разбере, че Сунак не би трябвало да става министър-председател . Изданието отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което сложи началото на неговото раздробяване .

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

" Днес целият екип на някогашния министър председател Джонсън ненавижда Риши. Това е персонално. Това е яд... Те считат, че той е възнамерявал това от месеци ", означи източник пред изданието.
Депутатите консерватори от долната камара на Народното събрание могат да предлагат своите претенденти за премиерския пост до 14:00 часа на 24 октомври. Един претендент би трябвало да събере над 100 гласа на сътрудници от 357-членната секта, с цел да влезе в идващия тур на парламентарния избор.
 Риши Сунак Guliver/Getty Images

След като бъдат избрани двама финалисти, редовите членове на Консервативната партия, чийто брой съгласно разнообразни източници варира от 160 000 до съвсем 200 000, ще бъдат помолени да дефинират спечелилия посредством електронно гласоподаване. Резултатите от него би трябвало да бъдат систематизирани до 28 октомври. Ако единствено един претендент събере 100 гласа на първия тур, той незабавно ще бъде разгласен за нов водач на партията и министър-председател на страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР