Бившият финансов министър Милен Велчев и неговият брат Георги Велчев

...
Бившият финансов министър Милен Велчев и неговият брат Георги Велчев
Коментари Харесай

Милен Велчев купува подразделение на санкционираната руска ВТБ

Бившият финансов министър Милен Велчев и неговият брат Георги Велчев са купили бившето поделение на съветската ВТБ Банк за търговия със първични материали - VTB Commodities Trading, записано в Швейцария.

Новината беше обявена от Bloomberg Law, като Велчев към момента не я е коментирал отвън това, че компанията ще оперира под ново име, а решенията за работата ѝ ще бъдат " преразгледани ".

Дружеството спря да работи през март 2022 година, откакто съветската Внешторгбанк беше сложена под наказания поради съветската военна инвазия в Украйна и изгуби достъпа си до международната финансова система, както и до разплащателната мрежа Swift.

Според информация на Bloomberg от ноември 2022 - голямата част от чиновниците ѝ са освободени, откакто доста от тях са били принудени да работят без заплащане за нескончаем интервал от време. Всички останали контракти би трябвало да са изтекли в края на годината.

Руското звено не съумява да прави разплащания или да наема юристи по правосъдните си каузи след налагането на глобите.

Милен и Георги Велчеви бяха представители на капиталовото звено ВТБ Капитал за България, като в края на май 2022 година са създали несполучлив опит да купят сдружението посредством своята " Делта кепитъл инвестмънтс ", само че Агенцията по вписванията не е разрешила промяна на собствеността.

В предишното ВТБ Капитал беше акционер в " Булгартабак " и държеше 9.9% от капитала на Корпоративна комерсиална банка, която през 2014 беше оповестена в неплатежоспособност.

Мажоритарен притежател на Внешторгбанк е съветската страна посредством Федералната организация за ръководство на държавното имущество.

През юли 2022 година различен някогашен министър на финансите се оказа обвързван с преструктуриране на съветска банка, наранена от глобите - частната " Алфа Банк ". Дянков стана краткотраен началник на украинското ѝ поделение, с цел да може тримата ѝ глобени притежатели - съветски олигарси - да освободят активността ѝ. Впоследствие тя беше преименувана " Сенс Банк ", а украинското държавно управление стартира процедура по бъдещата ѝ национализация.

Очаквайте детайлности.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР