Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести

...
Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

Кантарджиев: Новият план срещу Covid-19 на Кацаров е от миналата година, министърът дискриминира родители

Бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания - проф. Тодор Кантарджиев, разяснява в студиото на "България заран " Плана за деяние при нова вълна от Ковид-19, който бе показан през вчерашния ден от здравния министър доктор Стойчо Кацаров.

"Цялата общност го чакаше, имаше доста нови и хубави неща. Такъв проект има още от юни 2020 година, беше импортиран в Народното събрание. Това, което в този момент беше показано като ново, в действителност не е ново. Новите неща са малко противоречиви. Първото е, че ще има чисти стаи в лечебните заведения, където един медицински личен състав ще се грижи за коронавирус болните и за другите заболели, което не е обосновано. Не са изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминирането. Теми като затваряне, условие на документи... Именно колективът, който показа този проект, беше измежду най-върлите критици на затварянето. Много ме тормози граничният надзор ", съобщи епидемиологът.

"Министърът си разреши да каже, че надали не с помощта на него се прави секвениране и даже го обърка със секвестиране. Доста е подлагал на критика моята подготовка, аз му прощавам, дано Господ да му елементарни. Опита се да каже, че НЦЗПБ до момента безредно е секвенирал. НЦЗПБ от 3 години се готви за целогеномно секвениране. Закупили сме най-модерните апарати, подготвили сме хора ", сподели още проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.
Той изрази вяра да сме като Полша и Франция и да не ни засегне доста Делта разновидността. Защото с тези ограничения - да се позволява занижен надзор на границата на хората със документи, не са хубави тези неща, означи консултантът по имунизационния развой към Столичната община.

"Освободен съм от към месец и нямам точни данни за имунизациите, само че с цел да дариш на други страни, това е продължителна процедура с някои опасности. Грехота е, когато наши братя желаят имунизациите, те да не се оползотворят. Досега Щабът по имунизация работи идеално. Общественият съвет е доста прекрасен, само че за какво беше забравено да бъде поканена Българската православна черква?! Ние сме единствената страна, която не затвори храмовете поради Ковид-19 и не позволи заразяване в църквите. Учудва ме, че в този момент Църквата е пренебрегната. Може би тъй като свърши добра работа, това е стилът на Министерството на здравеопазването ", сподели още гостът в студиото.

Ако през 2020 година бяхме позволили по няколко хиляди заболели дневно, щеше да има колапс на здравната система, уверен е проф. Кантарджиев. И посочи че навременните ограничения дават резултат. Ако напълниш лечебните заведения и започнеш ограниченията, резултатът им идва 2-3 седмици след въвеждането, означи той.
По думите му народът би трябвало да си почине от напрежението и да употребява топлото време. "Моля ви, ваксинирайте се, това може да ни избави! ", настоя някогашният началник на НЦЗПБ.

"Колкото си по-болен и с хронични болести, толкоз по-важно е да се ваксинираш. Който желае да си имунизира децата над 12-годишна възраст, с имунизацията на Pfizer може да ги имунизира. Деца с белодробни болести, астма или диабет е доста добре да се имунизират ", акцентира проф. Кантарджиев.
"Ваксинираните с множеството имунизациите в нашата страна са предпазени от Делта разновидността. Излязоха мнения за Pfizer и Moderna, че имунитетът е пожизнен. Разбра се, че който е карал болестта, има имунитет дълги години. Pfizer и Moderna пазят от индийския вид ", уточни още епидемиологът.

Проф. Кантарджиев дефинира като дискриминационна плануванаъа мярка до детските градини да не се позволяват деца на неимунизирани родители.
"За два месеца показват неща, които не са премислени. Вместо да надграждат това, което беше направено. Пуснаха се "зелени коридори " хората да се имунизират. Първата мярка на Кацаров беше да спре коридорите. След един ден ги пусна. След това сподели: Пускам ги, само че предпочитано в тях ще се имунизира еди кой си. Противоречиви отзиви, създаващи съмнение в това, което до момента се е предписание ", счита той. Проф. Христова: Няма да избегнем вълната от Делта разновидността, прекаралите Ковид-19 не са предпазени
"Ако не бяха имунизирани първо лекарите и сестрите, при пролетната вълна тази година можеше да останем без доктори и сестри. 1/3 от лекарите са на моите години, а както се схваща от мнението на министъра - не ставаме ", изясни проф. Кантарджиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР