Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е

...
Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е
Коментари Харесай

Божидар Димитров е уличен в конфликт на интереси за роднински договори в НИМ

Бившият шеф на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е махленски в спор на ползи, разгласи в петък Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Става въпрос за два контракта, подписани от него през 2015 година с компании на щерка му и племенниците му.

Комисията се е самосезирала от обява в медиите, че НИМ има договорни връзки с комерсиалното сдружение " Акшаена -2007 " ООД, в което притежатели са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му, прецизираха от КПКОНПИ.

През септември м.г. депутатите от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев и Явор Божанков насочиха парламентарно запитване до министъра на културата Боил Банов за контракти сред НИМ и " Акшаена-2007 " ООД и Сдружение " Плиска ".

Конфликт на ползи обаче е открит единствено във връзка с първата компания, защото Димитров не е сключвал контракти с другата, излиза наяве от решението на комисията. Става въпрос за отпечатването на азбучник с общ тираж от 2000 броя, като за тях са платени общо 34 800 лв., макар че НИМ даже не е получил част от поръчаните бройки.

Димитров подписва първия контракт с роднинската му компания през април 2015 година, като поръчва азбучник на сбирка в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лева и период за осъществяване септември 2015 година

Въпреки че в контракта е планувано половината от сумата да се заплати предплатено, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто заплащане е осъществено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров, като музеят е получил единствено половината от поръчката, освен това с над 2 години забавяне.

" По преписката не е показан протокол за предаване на останалата част от каталозите до цялостния му тираж от 1000 бройки. В хода на инспекцията не са открити данни и за показване на сбирката в музея ", прецизират от комисията " Антикорупция ".

Очевидно обаче Димитров е останал удовлетворен от работата на щерка му и племенниците и същата година подписва още един контракт – за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лв.. В двумесечния период по контракта компанията е предала всичките бройки и е получила цялото заплащане като платежните нареждания още веднъж са с подписа на тогавашния началник на НИМ.

От КПКОНПИ допълват още, че Димитров е имал опция да упълномощи своя заместител да подпише въпросните контракти и да си направи самоотвод, с цел да не изпадне в спор на ползи, само че той е предпочел да персонално да се занимае с проблем. При нито един от двата контракта няма подадена и декларация за спор на ползи.

Решението ан комисията " Антикорупция " обаче не е дефинитивно и може да се апелира пред Административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР