Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо

...
Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо
Коментари Харесай

Бившият шеф на македонското контраразузнаване е избягал от домашния си арест

Бившият шеф на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е основен обвинен по делото ”Таргет-Твърдина ”, е избягал и се укрива, заяви министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев, представен от ”Макфакс ”.
Заев изрази отчаяние, че Сашо Миялков още не е открит и не е подложен под домакински арест - мярка, която му дефинира съдът.

Заев уточни, че ще търси отговорност от институциите, в случай че Миялков не бъде открит, само че сподели, че чака и следствие за неговото изгубване и изясняване на случая.

Издадена е заповед за национално търсене на някогашния началник на македонското контраразузнаване, а полицията е поискала от съда да издаде и интернационална заповед за задържане на Миялков.

Миялков е упрекнат в корист с власт и за всеобщото подслушване и се очакваше присъдата му да бъде оповестена на 26 февруари.

Бившият шеф на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване бе наказан през юли 2020 на три години затвор по делото " Титаник 2 ", което се отнася за нередности по време на локалните избори през 2013 г, съобщи организация МИА. Миялков (53 г.) бе началник на службата за сигурност съвсем десетилетие - до май 2015 година До наскоро той бе член на управлението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Той е братовчед на избягалия в Унгария някогашен македонски министър председател Никола Груевски.

В края на 2020 година Специализираният съд постанови Миялков и още четирима наказани по " Титаник 2 " да бъдат освободени от пандиза и сложени под домакински арест.

Вчера следобяд прокуратурата изиска оптималната присъда по обвиняванията против Миялков. Три часа по-късно полицията е била известена, че би трябвало да го затвори и пази в дома му. Миялков обаче не бил открит.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съпостави изгубването на Миялков с бягството през 2018 година на първия му братовчед Никола Груевски, и се зарече отговорните за изпускането на Миялков да понесат отговорност.

Според прокуратурата става въпрос за дълготрайна акция на всеобщо подслушване - от 2008 до 2015 година. Миялков оглавяваше контраразузнаването от 2006-а до 2015-а, когато министър председател беше Груевски.

Самият Груевски изчезна през ноември 2018-а, откакто беше наказан на 2 години затвор за корист с власт. Впоследствие се оказа, че е избягал през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария, където получи леговище.

Днес министър председателят Зоран Заев отхвърли изгубването на Сашо Миялков да е резултат от политическа сделка. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски изиска оставка на държавното управление.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР