Бившият директор на Чернобилската АЕЦ Игор Грамоткин подложи на критика

...
Бившият директор на Чернобилската АЕЦ Игор Грамоткин подложи на критика
Коментари Харесай

Бившият директор на Чернобил: Сериалът изопачава историята

Бившият шеф на Чернобилската АЕЦ Игор Грамоткин подложи на рецензия сериала, който набира все по-голяма известност и провокира вълна от мнения освен на Запад. Той е работил 30 години в централата, бил е неин шеф от 2005 до 2018 година, а поради спор с министерството на екологията на Украйна подава оставката си през юли м.г.

В изявление пред телевизия „ Россия 24 “ той споделя какво ще се прави с отчуждената зона, в която идват от ден на ден туристи, изключително след премиерата на сериала. Към този филм обаче известният атомен енергетик има изключително отношение. „ В него има доста дебели неистини и жестоко незнание, както в оня екшън от края на 80-те, където Шварценегер играе руски полицай. Чернобил е покруса от интернационален мащаб и ликвидацията на следствията от повредата станаха международен героизъм, ликвидатори пристигаха от всички краища на Съюз на съветските социалистически републики “, споделя Грамоткин.

Според него това е „ победа на целия руски народ, който е направил героизъм и никой не следва да дърдори за това, нито да го разреши – даже във типа на живописен филм, притча или каквото и да е “.

„ Не стига това, че във кино лентата всички търчат с чаши водка и пият безпределно. Но това не е по този начин! Най-важните решения за сигурността са се вземали в пиене, по този начин ли? Вие какво си позволявате, по какъв начин е допустимо това да се демонстрира? А апотеозът на всичко е по какъв начин голите миньори прокопават тунел. Да, фактически, изискванията бяха непоносими, беше горещина до 50 градуса, хората работеха в извънредно тежки условия. Но такава картина не може да се демонстрира! “, разяснява Грамоткин, който е гледал сериала.

В отчуждената зона е планувано построяването на вместилище за радиоактивни боклуци, които се образуват вследствие на работата на настоящите енергоблокове в Украйна. Сега зоната се свива, рисково е единствено до 10 километра от централата, а това е известно и на туристите, разводачите и блогърите.

„ Мисля, че е безусловно вярно и това би трябвало по всички способи да се разпространява. И късмет да се даде опция на всички искащи да посетят това място. Защо? Това е значим детайл за превъзмогването на радиофобията. Хората би трябвало да видят, че даже такава безпределна повреда може да бъде победена от индивида. И индивидът я победи! Той ограничи разпространяването отвън рамките на площадката. Освен това, хората би трябвало да видят сами по какъв начин природата си отдъхва от индивида – там е цялата Червена книга “, споделя някогашният шеф на централата.

Грамоткин показва опасения във връзка идния монтаж на новия саркофаг на централата и компетенциите на сегашната й администрация. „ кой е стопанинът на Чернобил? Новият саркофаг за АЕЦ, където се случи една от най-големите произшествия в историята на човечеството, ще бъде в Украйна в средата на лятото. Френският снабдител ще го съобщи на украинското управление. А новият шеф на централата в никакъв случай не е имал отношение към атомната енергетика “, показва той.

Според него и в държавните органи няма никой, който би се заел професионално. „ Преди няколко месеца бе назначен краткотрайно изпълняващ длъжността шеф – без профил в специалността. Атомниците – това е прослойка. Който не е управлявал реактор, нищо не знае и в никакъв случай не би го проумял, това в книжките не може да се прочете “, разяснява с неприкрит яд Грамоткин.

В момента се реформира администрацията на Чернобилската АЕЦ и тя ще поеме употребата на обекта „ Укритие-2 “ – на същия този нов саркофаг. А Киев, както и преди, няма желание да притегли експерти от Русия. Докато в това време учените от Курчатовския институт изследваха всеки сантиметър от опустошения 4-и енергоблок, прецизира някогашният шеф.

Преди гневът на Игор Грамоткин да избухне в ефир обаче министърът на културата на Русия Владимир Мединский оцени високо сериала „ Чернобил “, напомня Интерфакс. „ Филмът е изработен майсторски. Но предстоящата „ алена неистина “ там я няма. Като цяло филмът е изработен с огромно почитание към елементарните хора “, съобщи той по време на сесията на Международния стопански конгрес в Петербург. Според него въпреки всичко има и грешки. „ Не е минало без изкривявания. Критиката към сериала се раздели на две. Някои виждат в него огорчение за паметта на руския строй, други се възторгват. Вярно е – това е комплицирано нещо. Но то е направено забавно и с обич към елементарните хора “, акцентира министърът на културата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР