Бившият депутат от СДС, председател на Окръжния съд в Сливен

...
Бившият депутат от СДС, председател на Окръжния съд в Сливен
Коментари Харесай

Екстрадират в Австрия бившия депутат и съдия Иван Димов, обвинен в пране на пари

Бившият народен представител от Съюз на демократичните сили, ръководител на Окръжния съд в Сливен и член на Висш съдебен съвет Иван Димов ще бъде екстрадиран в Австрия, където против него тече наказателно произвеждане за пране на 170 000 евро. Решението за това е на Апелативния съд в Пловдив и е окончателн, заяви „ 24 часа “.

След произнасянето му Димов беше арестуван в правосъдната зала, а брачната половинка му Антоанина Благоева извика: “Този човек трябваше да бъде в болница, той е с хипертонична рецесия ”. В началото на делото беше показано направление, че Димов е трябвало да бъде приет в болница, само че е отсрочил това поради делото.

Прокурорът по делото Атанас Янков настоя, че Димов би трябвало да бъде предаден на австрийските управляващи, тъй като сред страните членки би трябвало да има доверие по контракта от Маастрихт. „ Никъде в конституцията и законите на Република България не е казано, че би трябвало да се работи на правилото на юнашкото доверие. Българската правосъдна система би трябвало да ревизира обстоятелствата. Твърди се, че прането на пари е осъществено посредством преводи от австрийска банка към адвокатската сметка на господин Димов, а той след това е нареждал парите по инструкции на собствен клиент. Ако е по този начин, и австрийската банка е забъркана в закононарушението, само че в Европейската заповед за арест не е посочено име на неин чиновник. Затова в заповедта няма и степен на присъединяване на Иван Димов “, посочи юристът му Емануил Йорданов. Той добави и че при задържането на някогашния народен представител и магистрат у нас му е било обявено, че обвиняването е в корист с публично доверие, по-късно тази дефиниция е изчезнала и към този момент възможното закононарушение е пране на пари. Според отбраната му в заповедта за арест липсват и време и място на осъществяването на закононарушението.

 ГЕРБ/СДС

На 22 февруари Пловдивският областен съд отхвърли да екстрадира Иван Димов. “Ние не знаем дали осъщественото е закононарушение, или не, само че най-малко втората част от преводите са направени в България. Ние си имаме прокуратура, това може да се проверява и у нас. А и по делото има декларация от клиента на Иван Димов, че средствата не са с незаконен генезис “, изясни тогава за „ 24 часа “ съдията докладчик от първата инстанция Петко Минев. Апелативните магистрати обаче не са на това мнение. “Банковите преводи са осъществявани онлайн и това може да стане от всяка точка на света. У нас няма формирано наказателно произвеждане против Иван Димов и по тази причина приоритет има юрисдикцията на страната, издала Европейската заповед за арест ”, изясни ръководителят на състава Магдалина Иванова.

„ И до момента не съм получил обвиняването от австрийската страна, нарушено е правото ми на отбрана. Моля да не почитате настояването за екстрадиция “, сподели преди този момент в последната си дума самият Димов.

Той беше арестуван на 3 февруари на автомагистрала „ Тракия “ край Раковски. На 16 февруари беше пуснат под домакински арест с гривна на крайници. 6 дни по-късно Окръжният съд отхвърли да го екстрадира и анулира мярката му за неотклонение.

В хода на делото пред Апелативния съд в Пловдив от австрийските управляващи бяха изискани и получени гаранции, че в случай че Димов бъде наказан или арестуван под стража, той ще бъде върнат у нас.

Решението на апелативните магистрати ще бъде обявено неотложно на Министерството на правораздаването и Върховния касационен съд за осъществяване на наказването.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР