Бившият депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен с прозвището си

...
Бившият депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен с прозвището си
Коментари Харесай

Бат‘ Сали се размина с условната си присъда за хулиганство

Бившият народен представител от Движение за права и свободи Александър Методиев, по-известен с прозвището си Бат‘ Сали, дефинитивно бе наказан да заплати санкция от 3000 лв. по делото си за безчинство и нелегално възпрепятстване на полицията.

Върховният касационен съд (ВКС) анулира решението на Софийския апелативен съд (САС), с което на Методиев беше наложена 6-месечна условна присъда, публично неодобрение и санкция от 3000 лв. за случая от 1 май 2016 година Същото наказване бе произнесено ит Софийския градски съд (СГС) на първа инстанция.

Върховните съдии обаче не са съгласни със мнението на долните две инстанции, че Бат‘ Сали е възпрепятсвтал дейностите на полицията при въпросния случай.

" Въззивният съд незаконосъобразно е приел, че с държанието си деецът е попречил незаконно на орган на властта да извърши отговорностите си. Изложените в тази тенденция съображения от претекстовете на атакуваната присъда са изведени в прорез с практиката на Върховен касационен съд ", приема последната инстанция с претекста, че не всяко непокорство на предписание на орган на власт съставлява незаконно пречене на осъществяването на отговорностите му.

Според Върховен касационен съд досегашната правосъдна процедура ясно разграничава закононарушението по Наказателния кодекс от аналогичното административно нарушаване в Закона за придвижването по пътищата. Върховният съд добавя още, че отводът на Методиев да прекрати придвижването си след подаден сигнал със стоп-палка не е бил съпроводен с бягство, гонене, следващо укриване, опозиция и така нататък

" Противозаконното препятстване може да се осъществя преди или по време на осъществяването на отговорностите на органа на власт. В случая подсъдимият Методиев се е върнал на краткотрайния контролно-пропусквателен пункт, когато полицейски чиновник към този момент бил завършил със съставянето на акт за определяне на административно нарушаване (липса на документ за самоличност) на футболист от футболния тим на Самоков ", се споделя в решението на Върховен касационен съд.

Според висшите съдии в тази ситуация недвусмислено става въпрос за " похищението против реда и публичното успокоение ", което се изразявало в " редица нападателни и демонстративни дейности – подсъдимият парадирал с качеството си на депутат, размахвайки служебната си карта; търсел пояснение от служителите на реда за какво сформират актове на " неговите хора " ; желал от тях доклад какво вършат и за какво стопират автомобили; отправял към полицейските чиновници груби реплики, упорствал да му показват актовете, които били формирани досега и доказателства защо били съставени; заплашвал ги с уволняване и прочие "

" Дори единствено произнесените реплики (...) красноречиво илюстрират неприемливия в едно цивилизовано общество фасон на третиране от страна на самозабравил се, облечен във власт човек, който с възприятие на безотговорност и без задръжки си е разрешил да погазва достолепието на други хора, освен това в качеството им на органи на властта ", добавя Върховен касационен съд, разяснявайки обаче, че Методиев нито е осъждан, нито е освобождаван от наказателна отговорност преди, нито е нанесъл имуществени вреди и по тази причина следва само да бъде санкциониран.

Според обвиняването му на 1 май 2016 година Бат‘ Сали направил тройно изпреварване в град Костенец пред патрулна кола на Министерство на вътрешните работи. Полицаите неотложно са му подали сигнал да спре, само че той единствено им помахал с ръка, ускорил и подминал, а те от своя страна въобще не го подгонили.

Минути по-късно на същото място служителите на реда спрели за инспекция микробус. Един от мъжете, който се возел в него, нямал документи за идентичност. Той бил поканен да се качи в полицейския автомобил, с цел да му бъде формиран акт. Тогава различен от возещите се в микробуса се обадил по телефона на Александър Методиев и го уведомил за протичащото се. Скоро по-късно Методиев се върнал на мястото и почнал да крещи на служителите на реда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР