Бившият депутат Деян Червенкондев стана председател на съвет на директорите

...
Бившият депутат Деян Червенкондев стана председател на съвет на директорите
Коментари Харесай

Нови кадрови рокади в държавната "Мини Марица-изток"

Бившият народен представител Деян Червенкондев стана ръководител на съвет на шефовете на сдружението през 2014 година, само че в този момент ще бъде освободен

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
В последните години ОББ и Сосиете женерал Екпресбанк са предоставяли средствата
24 юли 2017
Холдингът ще пусне нова емисия облигации през 2018 година, с цел да рефинансира остаряла
7 юли 2017
Държавното сдружение е добивало по-малко и разумно приходите са се свили
7 мар 2017

Квотата от назначения на " Обединените патриоти ", които помогнаха за основаването на кабинета " Борисов 3 ", стартира да се разгръща и върху държавните енергийни сдружения. От борда на шефовете на " Мини Марица-изток " ще бъдат отстранени досегашният му ръководител Диан Червенкондев, който беше народен представител от ГЕРБ, и назначеният по време на служебното държавно управление доцент Георги Айданлийски, който е водещ български академик в региона на геологията.

На тяхно място пък ще влязат Георги Коев, който е някогашен заместник-кмет на Раднево и съгласно източници на " Капитал " е препоръчан от " Обединени патриоти ", и Николай Диков, който се връща в сдружението, откакто през март беше сменен от Айданлийски. В централата остава досегашният й изпълнителен шеф Андон Андонов.
За промените " Капитал " научи от двама свои самостоятелни източници преди подаването им за регистриране в Търговския указател.

Това е следващо кадруване в областта на енергетиката от страна на " Обединените патриоти ", откакто за заместник-министър на енергетиката беше назначен някогашният шеф на НЕК Красимир Първанов. При първия кабинет на Борисов той стана прочут с това, че без позволение подписа в допълнение съглашение за АЕЦ " Белене ", поради което бе уволнен от тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков.
В енергийните среди се приказва, че сегашният началник на НЕК Петър Илиев също е бил назначен с протекциите на Симеонов.

Кои са новите лица

Новото попълнение в борда на държавните мини Георги Коев е бил заместник-кмет на Раднево в екипа на някогашния кмет на общината доктор Юлиан Илчев с сектор " Финанси ", излиза наяве от изявления в локални медии. От май месец тази година той е бил назначен за шеф на бюрото по труда в Стара Загора, където е трябвало да извършва длъжността до завръщане на титуляря Георги Гьоков, определен за народен представител от " Българска социалистическа партия лява България " в 44-ото Народно заседание.

Николай Диков влиза в " Мини Марица-изток " по време на втория кабинет на Борисов през 2014 година дружно с Деян Червенкондев. Двамата на процедура замесват Георги Христозов (дългогодишен кадър в държавната енергетика, подкрепян от БСП) и Георги Златев, който след това стана комисар в енергийния регулатор.
Самият Диков е член на ГЕРБ от 2010 година, а от уеб страницата на политическата партия излиза наяве, че той е и ръководител на непрекъснатата комисия по спорт и юношески действия, член на комисия " Евроинтеграция и интернационалните връзки ", и зам.-председател на краткотрайна комисия " Безопасност на придвижването " в Общински съвет - Стара Загора, в интервала 2011 - 2015 година 31-годишният Диков е икономист по обучение.

Мотиви за премахване

Отстраняването на доцент Георги Айданлийски е предстоящо, като се има поради, че той беше назначен по време на служебния кабинет " Герджиков ", заемайки мястото на Диков.
По отношение на Червенкондев като причина за освобождението му от поста съгласно осведомени се акцентира, че министерството ще разчита на него като ръководител на фонд " Сигурност на електроенергийната система ", на който ще бъдат предоставени спомагателни функционалности в идната цялостна либерализация на електроенергийния пазар. В момента във фонда се събират 5% от приходите на производителите на сила, а в бъдеще той евентуално ще бъде употребен да компенсира централите с дълготрайни контракти, които също ще би трябвало да излязат на свободния пазар.

Други източници обаче не виждат логичност в освобождението на Червенкондев, който по думите им е вършел доста добре работата си в минното сдружение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР