Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е

...
Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е
Коментари Харесай

Бивш член на ВСС арестуван за пране на €170 000

Бившият член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Димов е бил арестуван в петък край Пловдив по искане на австрийските управляващи. Той се търси с европейска заповед за арест от Австрия. Новината беше обявена първо от " 24 часа ".

Утре преди обяд Окръжната прокуратура в Пловдив ще изиска от съда Димов да остане в ареста, до момента в който магистратите не се произнесат по настояването на Австрия.

Това сподели пред " Сега " Галина Андреева, която е представител и зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Пловдив. Австрийските управляващи подозират Димов в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според настояването им закононарушението е осъществено в интервала март-май 2022 година

Прокурор Андреева изясни, че производствата по европейски заповеди за арест се развиват в границите на 7-14 дни. Има вид и желаното лице само́ да се съгласи да бъде предадено.

В момента Иван Димов е Председател на Международния трибунал при Сдружение " Алианс за правно взаимоотношение ". Освен член на Висш съдебен съвет, той е бил боен арбитър, народен представител от ОДС и ръководител на Окръжния съд в Сливен.

Като член на Висш съдебен съвет Димов ще бъде запомнен със абсурда " Красьо ", който раздруса съвета Висш съдебен съвет през 2009 година

Тогава членът на Висш съдебен съвет Иван Колев разгласи по време на съвещание на съвета, че " черничък човек с ланци " от Плевен казвал на претенденти за шефове в системата, че може да им обезпечи избиране против 200 000 евро, защото имал лист с до 13 членове на Висш съдебен съвет, които можел да купи.

Последваха инспекции, които откриха голям брой контакти на посочения тогава за кадровик в правосъдната система Красимир Георгиев - Красьо с магистрати. Стана ясно, че той, както и сътрудника му Стойко Стоев, са говорили с Георгиев. При Димов бяха засечени 33 диалога, като в 24 от случаите е набирал предприемачът.

Продължителността на диалозите е от 4 до 175 секунди. Част от контактите са на дати, когато са провеждани избори за административни ръководители.

Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки - Стоев, тъй като желал да почисти името си, а Димов - тъй като уточни, че не желае да основава проблеми. После Димов отхвърли да напусне самичък съвета макар констатациите на сътрудниците му, че е уронил престижа на правосъдната власт и е нарушил етичните правила на специалността.

Заяви, че не схваща за какво да е укоримо да общуваш с Красимир Георгиев, който, когато Димов е приказвал с него, бил човек с чиста известност.

След като въпреки всичко напусна съвета, той се върна на работа в Окръжния съд в Сливен, само че в последна сметка беше уволнен дисциплинарно.

Министри, депутати и магистрати се обаждат във Висш съдебен съвет, с цел да лобират за назначението на някои съдии и прокурори. Това самопризнание направи Иван Димов, разпитан като очевидец по делото за лъжесвидетелстване против Красимир Георгиев през април 2011 година Преди това Димов в никакъв случай не се е оплаквал от напън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР