Бившият член на Висшия съдебен съдет, бивш съдия и политик

...
Бившият член на Висшия съдебен съдет, бивш съдия и политик
Коментари Харесай

Задържаха бившия член на ВСС Иван Димов за пране на пари по искане на Австрия

Бившият член на Висшия правосъден съдет, някогашен арбитър и политик Иван Димов е арестуван на автомагистрала " Тракия " край Пловдив по искане на австрийските управляващи.

В формалното известие на Министерство на вътрешните работи се споделя, че при профилирана полицейска интервенция е арестуван 61-годишен мъж. Действията са подхванати след получена европейска заповед за ареста му от прокуратурата в град Велс, Австрия. Мъжът е обвинен в изпирането на сумата от 170 000 евро, добити от незаконна активност. В понеделник преди обед той е видян да се придвижва с лек автомобил по автомагистралата в посока Бургас, като е арестуван край Пловдив.

Арестът на Димов е доказан от представителя на Окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева, представена от " Сега ". Обвинението ще изиска от съда непрекъсната мярка за неотклонение. По думите на Андреева производствата за екстрадиция по европейски заповеди за арест се развиват в границите на 7-14 дни. Възможно е и търсеното лице само́ да се съгласи да бъде предадено на страната, издала заповедта. Ако откаже, решението взима съдът.

Престъплението, за което е обвинен Иван Димов, е осъществено в интервала март-май 2022 година, твърди австрийската прокуратура.

Името му като член на Висшия правосъден съвет е обвързвано със абсурда към Красимир Георгиев - така наречен Красьо Черничкия - от 2009 година Тогава се разбра, че той е разговарял с магистрати по време на изборите за административни ръководители в правосъдната система.

Друг член на Висш съдебен съвет - Иван Колев - разгласи на съвещание на съвета, че човек от Плевен обяснявал на магистрати, че можел да им обезпечи избиране на по-висока позиция против 200 000 евро и разполагал с номерата на 13 членове на Висш съдебен съвет. Проверки откриха, че Димов и сътрудника му Стойчо Стоев са говорили постоянно с Георгиев, като част от диалозите съответстват по дата с провеждани гласувания за административни ръководители в системата. Стоев и Димов подават оставки след това.

Димов е бил още боен арбитър, ръководител на Окръжния съд в Сливен, а в интервала 1997 - 2001 година е бил народен представител на ОДС в 38-ото Народно заседание. В момента е ръководител на Международния трибунал при Сдружение " Алианс за правно взаимоотношение ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР