Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде изправен на съд,

...
Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде изправен на съд,
Коментари Харесай

Бившият чешки премиер Бабиш ще бъде съден за измама с евросубсидии

Бившият чешки министър председател Андрей Бабиш ще бъде изправен на съд, откакто прокуратурата му повдигна обвиняване в машинация с евросубсидии. Това стана допустимо, откакто при започване на месеца Народното събрание в страната смъкна имунитета му като народен представител по отношение на хипотетично присъединяване в машинация за 2 млн. евро.

Решението разреши на прокуратурата да приключи с разглеждането на случая и да предяви обвиняване и по-точно, че Бабиш е употребявал непозволено евросредства, предопределени за дребни и междинни компании, с цел да финансира собствен бизнес. Чешката полиция от дълго време приканва милиардерът популист да бъде съден.

Бившият министър председател отхвърля да е забъркан в противозаконна активност. Той твърди, че обвиняванията против него са политически стимулирани.
За какво тъкмо е обвиняването
Схемата, за която ще бъде съден Бабиш, е следната - фермата " Щъркелово гнездо " е получила евросубсидии, откакто е била трансферирана от неговия холдинг Agrofert, формиран от към 250 компании, на семейство му. По-късно Agrofert си е върнал собствеността над фермата, само че единствено откакто са били получени евросредствата. Те са били планувани за дребни и междинни бизнеси и холдингът не е имало по какъв начин да кандидатства за тях.
Реклама
Депутатите два пъти смъкват имунитета на Бабиш по отношение на този случай, който датира от 2007 година Прокуратурата трябваше да изиска това да стане още веднъж след парламентарните избори предходната година. Центристкото придвижване на милиардера AНO загуби вота и беше образувана ръководеща коалиция от пет партии, а Бабиш излезе в съпротива, откакто беше министър председател един мандат сред 2017 и 2021 година Той към момента може да взе участие в президентските избори в Чехия, планувани за януари 2023 година, написа Euronews.

От прокуратурата обявиха, че градският съд в Прага ще гледа делото, към което е притеглен и различен обвинен. Все още не е избрана дата за началото му. Говорител на прокуратурата декларира, че единият от обвинените е " направил закононарушението със дотациите, навредило на финансовите ползи на Европейски Съюз ", а другият обвинен е съизвършител.
Разкритие от досиетата " Пандора "
Миналата година като част от досиетата " Пандора " в. Guardian разкри, че Бабиш е употребявал " офшорна конструкция през 2009 година, с цел да купи къща за 15.5 млн. евро в Южна Франция ". Прехвърлянето на пари в офшорна сметка или потреблението на офшорна компания за пазаруването на парцел не е нелегално и от време на време се употребява по аргументи, свързани със сигурността или анонимността.

Но точният източник на тези средства не е прочут, както и повода Бабиш да избере такава комплицирана конструкция за финансирането на покупка, която е можел да направи непосредствено, написа английското издание. Според специалисти това не е довело до някакви явни данъчни изгоди за някогашния министър председател. " Изглежда като комплицирана конструкция за прикриването на благосъстоятелност на компании или парцели ", твърди поискал анонимност чешки данъчен експерт.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР