Бившият австрийски лидер Курц е обвинен в даване на фалшиви показания

...
Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на
Коментари Харесай

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на фалшиви показания, съобщи в петък австрийската прокуратура за икономика и корупция.

Прокурорите във Виена твърдят, че Курц е дал фалшиви показания пред комисия на австрийския парламент, която разследва дали правителството му е склонно към подкупи и корупция.

По-конкретно, прокурорите казват, че той е дал фалшиви показания, когато е попитан за назначаване на изпълнителен директор в борда на държавния фонд на Австрия, държавната холдингова компания Öbag.

Прокурорите казаха в изявление, че престъплението носи максимално наказание от три години затвор.

Бившият помощник на Курц Бернхард Бонели и още едно лице, чието име не беше разкрито от прокурорите, също са обвинени по случая, според изявлението.

36-годишният бивш австрийски лидер отхвърли обвиненията. „Обвиненията са неверни и очакваме с нетърпение истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат неоснователни в съда“, каза той в петък в X, социалната мрежа, известна преди като Twitter.

Някога смятан за чудо на европейската политика, Курц стана най-младият канцлер на Австрия и най-младият лидер в Европа през 2017 г., когато поведе своята дясноцентристка Австрийска народна партия (ÖVP) до изборна победа.

Правителството му загуби вот на недоверие през май 2019 г. след корупционен скандал, предизвикан от тайно заснет видеоклип на неговия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Но те се върнаха на власт, след като спечелиха общи избори през септември същата година.

Той подаде оставка като канцлер през октомври 2021 г., седмици след като офисът му беше нападнат от прокурори, разследващи него и близки членове на екипа по подозрение за подкуп и злоупотреба с доверие. Няколко месеца по-късно той обяви, че напуска политиката.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР