Бившият американски държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е починал

...
Бившият американски държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е починал
Коментари Харесай

Почина Хенри Кисинджър

Бившият американски държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър е умрял тази нощ. Един от топдипломатите освен в американската, само че и в международната история е умрял на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предадоха международните осведомителни организации.
 
Кисинджър е от еврейски генезис. Роден е на 27 май 1923 година като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Южна Германия. Семейството му се мести в Съединени американски щати през 1938 година След като приспособява имената си към британския език, става американски жител през 1943 година и служи в армията на Съединени американски щати в Европа по време на Втората международна война.
 
Получава магистърска степен от Харвардския университет през 1952 година, а пази докторат през 1954 година Работи като съветник за държавни организации, в това число и през 1967 година във Виетнам, кагато е медиатор на Държавния департамент. Помага на Никсън в предизборната акция за президентските избори през 1968 година
 
През 1973 година, когато е консултант по националната сигурност, е назначен за държавен секретар на Съединени американски щати. Същата година получава Нобеловата премия за мир дружно с виетнамеца Ле Дък Тхо, който обаче отхвърля да одобри наградата.
 
След атентатите от 11 септември 2001 година тогавашният президент на Съединени американски щати Джордж У. Буш назначи Кисинджър отпред на проверяващата комисия за нещастието.
 
Хенри Кисинджър направи няколко мощно подложени на критика оферти след началото на войната на Русия против Украйна на 24 февруари 2022 година На форума в Давос през май същата година Кисинджър безусловно сподели следното: " Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, с цел да има мир в Европа ".
 
Президентът на Украйна Володимир Зеленски остро разкритикува това предложение. " Въпреки хилядите съветски ракети, блъснали Украйна. Въпреки десетките хиляди убити украинци. Въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените градове. И макар издигнатите от съветската страна " филтрационни лагери ", в които убиват, изтезават, насилват и унижават на конвейер. Русия извърши всичко това в Европа. И все пак в Давос от дълбокото минало се появява господин Кисинджър е декларира, че било нужно Украйна да даде част от своята територия на Русия. За да не се било случило откъсването на Русия от Европа. Остава чувството, че за господен Кисинджър на открито не е 2022 година, а 1938 година И той си мисли, че приказва не с аудиторията на Давос, а в тогавашния Мюнхен ", съобщи възмутено Зеленски. 
 
Идеята на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър за започване на мирни договаряния на Украйна с Русия провокира извънредно острата реакция и на съветника на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михаил Подоляк. 
 
В ефира на телевизия FREEDOM той подсети, че преди години Кисинджър е работил в надзорните препоръки на съветски предприятия от добивната индустрия, както и в съветски културологични организации. Според Подоляк, някогашният държавен секретар на Съединени американски щати не схваща същността на войната, която Русия води против Украйна и просто преразказва разказите на съветската агитация. 
 
 Путин, Кисинджър, Подоляк Путин, Кисинджър, Подоляк Източник: Zonanews
" Това е задоволително първичен и принципен лобист с не доста ясно схващане на войната, която през днешния ден се води (от Русия, бел. ред. ), не схваща каква е природата на тази война и какви биха били последствията от един погрешен край на тази война ", акцентира Подоляк, представен от УНИАН. 
 
Според съветника на ръководителя на канцеларията на Зеленски, Кисинджър не схваща, че в случай че Кремъл не понесе наказване, то той няма да извършва каквито и да е задължения, които вероятно поеме и ще продължи да унищожава интернационалното право. 
 
" Тогава Русия ще осъзнае, че е настъпило безвластие, че може да нахлуе във всяка друга страна и да каже " Тук също има нацисти. Ние взехме решение, че имаме право, без да се съобразяваме с никого, да проведем там специфична военна интервенция ", предизвести Подоляк. 
 
Той акцентира, че войната към този момент е минала оттатък онази линия, когато може да с еседне на масата за договаряния и да се даде тип, че участниците в нея просто са се " разгорещили ". Според него, мирният развой в тази война може да стартира единствено тогава, когато въдат изведени от украинска територия съветските войски. 
 
Няколко месеца по-късно, при започване на 2023 година Кисинджър се поправя и съобщи, че Украйна би трябвало да бъде призната в НАТО:
" Преди тази война бях срещу участието на Украйна в НАТО, тъй като се опасявах, че ще стартира тъкмо този развой, който виждаме в този момент. Сега, когато процесът доближи такова равнище, концепцията за неутрална Украйна в такива условия към този момент няма смисъл ", сподели американският политик.
 
Той също загатна, че участието на Украйна в НАТО ще бъде потребен резултат, откакто мирът бъде обезпечен.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР