Бившите министри на вътрешни министри в третото правителство на Бойко

...
Бившите министри на вътрешни министри в третото правителство на Бойко
Коментари Харесай

ГЕРБ се оправдава с Гешев: Не сме крили полицейското насилие, дадохме всичко на прокуратурата |

Бившите министри на вътрешни министри в третото държавно управление на Бойко Борисов Младен Маринов и Христо Терзийски, които бяха директно ангажирани с митингите против ръководството на ГЕРБ, разгласиха във фейсбук мнения за злокобните фрагменти с брутално полицейско принуждение над спокойно протестиращи младежи. 

Позициите и на двамата значително съответстват. От една страна те осъждат издевателствата от страна на органите на Министерство на вътрешните работи, само че упорстват случилото се да не бъде употребявано като клеймо против достойните служители на реда. Друга част от мненията им звучат от една страна като като опрощение, а от друга - като рецензия към прокуратурата, ръководена от Иван Гешев. Те по никакъв метод не са прикривали осъществените безобразия от чиновниците на Министерство на вътрешните работи - упълномощили инспекция и дали данните на прокуратурата, оттова обаче не последвало нищо.

" Никога и по никакъв мотив през цялата си кариера на служител на реда не съм укривал данни за осъществено закононарушение. Народни представители и лица, които настояват, че съм укривал данни за закононарушения в качеството ми на вътрешен министър, ще би трябвало да потвърдят тези свои изказвания пред българския съд ", декларира Маринов.

Наследникът му на поста Христо Терзийски се изявява в същия дух.

" Бяха наложени съответните дисциплинарни санкции, планувани в Закона за Министерство на вътрешните работи. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказване на един управителен чиновник на ОСПС. Със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи са наложени и съответните дисциплинарни санкции за младши изпълнителския състав от същия отдел. И най-после, само че не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното следствие са изпратени на Софийска районна прокуратура по подготвеност ", написа Терзийски.

Ето и цялостния текст на изявленията на двамата в обществената мрежа:

Младен Маринов

Като служител на реда от кариерата изрично съдя каквито и да е прояви на принуждение! Поради тази причина още в нощта на 10 юли 2020 година, когато ми станаха известни видео материали, снимани и публикувани от жители в обществените мрежи и съдържащи данни за превишаване и корист с пълномощия от страна на полицейски чиновници, разпоредих на основния секретар на Министерство на вътрешните работи и на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, към оня миг, да бъде осъществено цялостно и обстоятелствено следствие на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и изрично – инспекцията да бъде осъществена в оптимално късите периоди, позволени от закона, да бъдат взети (ако бъдат открити нарушения) съответните дисциплинарни ограничения, а при определяне на данни за закононарушения, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по подготвеност. Това бяха и не престават да бъдат законовите пълномощия на министъра на вътрешните работи за разрешаване на сходни случаи.

Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 година, новият вътрешен министър разгласи пред медиите резултатите от завършилата вътрешна инспекция, взетите дисциплинарни ограничения (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по подготвеност на прокуратурата.

Никога и по никакъв мотив през цялата си кариера на служител на реда не съм укривал данни за осъществено закононарушение. Народни представители и лица, които настояват, че съм укривал данни за закононарушения в качеството ми на вътрешен министър, ще би трябвало да потвърдят тези свои изказвания пред българския съд. Призовавам публикуваните в петък от краткотрайната парламентарна комисия видео фрагменти да не бъдат употребявани за нагнетяване на политическо напрежение и ненавист в българското общество.

Категорично не одобрявам превишаването и злоупотребата с полицейски пълномощия, както и незаконни дейности, осъществявани против полицейски чиновници, изпълняващи своя длъжностен дълг.

Убеден съм, че този случай не може и не би трябвало да се трансформира в незаконно клеймо за всички десетки хиляди български служители на реда - мъже и дами, които почтено извършват своя полицейски дълг.

Нека този случай не въздейства и върху обективността при следствие на случаите на потърпевши служители на реда при осъществяване на служебните им отговорности. Защото точно те устояха на провокациите и нападенията през предходната година, станали пред очите на цялото българско общество, като по този начин резервираха гражданския мир в Република България!

Христо Терзийски

Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всевъзможни форми на принуждение. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи и български служител на реда. Заради това едно от първите ми дейности като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното следствие на данните за превишаване и корист с полицейски пълномощия по време на защитата на митинга на 10 юли 2020 година. Извършването на инспекцията е почнало със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и по предписание на вътрешния министър към оня миг. На 27 юли 2020 година или единствено 3 дни, откакто бях определен от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общност резултатите от вътрешното следствие по случая. Направих това в народен ефир и с прессъобщение на Министерство на вътрешните работи. Продължавам да заставам зад думите си, казани тогава, че ние, чиновниците на Министерство на вътрешните работи нямаме изгода да прикриваме нарушавания, тъй като те разрушават престижа на нашето министерство.

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които настояват, че е укривано каквото и да е по този случай, ще изтъквам резултатите от инспекцията:

„ В хода на своята работа комисията е открила превишаване на служебни пълномощия от страна на четирима полицейски чиновници на отдел „ Специализирани полицейски сили ” (ОСПС) и нарушение съществени права на жители при потребление на физическа мощ, превишаваща нужните лимити. “

В резултат на тези констатации навреме бяха наложени съответните дисциплинарни санкции, планувани в Закона за Министерство на вътрешните работи. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказване на един управителен чиновник на ОСПС. Със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи са наложени и съответните дисциплинарни санкции за младши изпълнителския състав от същия отдел. И най-после, само че не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното следствие са изпратени на Софийска районна прокуратура по подготвеност.

В умозаключение, се обръщам към всички сътрудници в Народното събрание и към водачите на политическите обединения в България:
Нека този случай да не бъде употребен за почистване на сметки с политическите съперници и за сеенето на раздори в нашето общество!

Нека както се проверяват заслужено случаите на превишаване и корист с полицейски пълномощия, по този начин да се проверяват и случаите на принуждение против български служители на реда!

Нека истината бъде идентична за всички, тъй като с помощта на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР