Бившите министър и заместник министър на екологията Борислав Сандов и

...
Бившите министър и заместник министър на екологията Борислав Сандов и
Коментари Харесай

Сандов и Белев пропуснали да възразят изграждането на инсенератора в Гюргево

Бившите министър и заместител министър на екологията Борислав Сандов и Тома Белев са пропуснали да възразят на румънското министерство на околната среда, водите и горите, за желанието им да разрешат създаване на апаратура за горене на рискови медицински боклуци на брега на Дунав против Русе.

Вече няколко дни жителите на Русе стачкуват против инсинератора.

На 9 март 2022г. министърът на околната среда на Румъния изпраща писмо до българския си сътрудник Борислав Сандов. С него румънската страна уведомява българската, че в региона на Гюргево, на разстояние 3317 метра от българската граница, ще се построява инсенератор за горене на рискови и неопасни медицински боклуци, както и съпътстващи уреди - дренажен бетонен басейн, сондаж и пречиствателна станция за отпадни води.

Уведомлението от румънската страна е според член 3 от Конвенцията за оценка въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст.

Румънците осведомят още, че инвестицията е нужна за увеличение потенциала на инсенератора, с цел да има опция да се изгарят по-широк набор рискови боклуци. Те упорстват до 31 март 2022г. да получат отговор дали българската страна ще взе участие в тази процедура. Също по този начин желаят от българското министерство на околната среда и водите да изпрати коментар и какви условия ще има нашата страна към създаване на инсенератора.

Румънското държавно управление даже изпраща две спомагателни писма, с които припомнят на Сандов и Белев, че чакат тяхното мнение. И двете обаче остават без отговор.

Заети с други значими екологични, зелени и партийни каузи, Сандов и Белев пропущат да възразят на настояването на румънците, а резултатът от това безучастие може да има доста тежки последствия за здравето на русенци, написа " 24 часа ".

Така, с помощта на безотговорното държание на двамата зелени Русе още веднъж, както през 1988г. и 1989г., ще бъде обгазяван непрекъснато. Русенци отново ще дишат нездравословен въздух, кондензиран с дима от изгорените изключително рискови медицински боклуци, ще би трябвало да държат прозорците си затворени и децата си у дома.

Това е следващият образец за това, че зелените се интересуват от екологични въпроси, единствено когато има финансова полза от тях. В казусът планът е на друга страна, от която няма по какъв начин да получат пари, поради което са и проспали възражението.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР