Бивши преподаватели от СУ Димитър Матевски“ в Пловдив хвърлиха обвинение

...
Бивши преподаватели от СУ Димитър Матевски“ в Пловдив хвърлиха обвинение
Коментари Харесай

Напуснали педагози винят директор на пловдивско училище в тормоз! Тя - “Това е психоатака“

Бивши преподаватели от СУ „ Димитър Матевски “ в Пловдив хвърлиха обвиняване върху шефа на учебното заведение Мариана Златанска, че упражнява систематичен тормоз върху личния състав. По техни думи откогато тя е на пост, педагогичен и непедагогически личен състав става жертва на неуважително отношение, нападки и склоняване към избрани дейности.
Прочетете още
Твърди се, че затова в учебното заведение е почнал всеобщ отлив на фрагменти – някои напуснали позициите си, а други били освобождавани от работа. Това сполетяло даже преподаватели, на които оставали месеци до пенсионна възраст.

Подателят на писмото е останал неизвестен, само че е подписал себе си като „ Един от всичките, принудени да изоставен учители “.  Публикувано е до няколко медии, Регионално ръководство на образованието в Пловдив и Министерството на образованието и науката. То идва дни след наша обява по наставнически сигнал за спор сред петокласници, при който едно от децата заплашило с нож друго. Училищното управление се зае с изясняване на проблема, като в последна сметка отхвърли да се е случвал. Любопитен факт – малко по-късно в същия ден родителите трансформираха версията си – отхвърлиха изказванията на децата си и ги дефинираха като детинщини.

„ Напуснахме над 45 учители на непрекъснато място, в непенсионна възраст, поради алтернативата: Без работа, само че здрави или с работа, само че психологично унизени от г-жа Златанска. Няма друго учебно заведение в Пловдив, в което за 3 година да са напуснали над 45 преподавател “, се твърди в сигнала.

В него се показва още, че госпожа Мариана Златанска се употребява от положителни и здрави връзки, а брачният партньор ѝ е привързан с локалната власт. Именно затова нейните дейности оставали скрити и тя злоупотребявала с позицията си. Припомняме, че Златанска е отпред на пловдивското учебно заведение от януари 2019г.. Преди това тя беше възпитател в учебно заведение „ Пенчо Славейков “, и това е първият ѝ опит в управническа позиция. Още в първата година на директорския стол обаче тя бе обект на рецензии поради предварителното освобождение на преподавател по литература.

TrafficNews беседва с още четирима служите на СУ „ Димитър Матевски “ - някои към момента настоящи, други някогашни преподаватели. С известно терзание всички те потвърдиха, че се следи всеобщо овакантяване на фрагменти. Него те отдадоха на взаимоотношенията с шефа. Медията ни научи още, че нечии молби за овакантяване оставали неуважени с довода, че по това време прекалено много искащи се натрупали и това щяло на се набие на очи в РУО. Въпросните педагози били склонявани да излязат в неплатен отпуск за несъмнено време. След преустановяване на трудови връзките, настояват учители, директорката назначавала свои фрагменти за краткотрайно изпълняващи длъжността. 

Прави усещане, че нито един от преподавателите не пожела да застане с името и лицето си, заради терзание, че сходна изява ще им навлече неприятни последствия. Те се трвожат, че казаното от тях ще рефлектира върху кариерата им и на сегашните работни места.

Един от някогашните педагози в СУ „ Матевски “ показа, че след месеци на нездравословна работна среда и спорове, е поискала да напусне работа. „ Всяка вечер това, което изживявам в учебно заведение, беше тематика на диалог у дома. Аз се усещах неприятно – грешките на личния състав се мереха с двоен критерий. Ако някой беше наклеветен от нея, започваше тормозът. Тя си разрешава отношение, което е неприемливо, само че то остава безнаказано “, споделя педагогът.

Друг учител, с който медията ни откри връзка, разяснява, че тормозът бил упражняван и посредством други хора. Г-жа Златанска принуждавала трети лица, служащи на разнообразни позиции в „ Димитър Матевски “, да пишат докладни против тях и да опорочават преподавателския им имидж. 

Твърди се, че директорката на СУ „ Димитър Матевски “ работи в условия на настоящо наказване - предизвестие за уволняване . Срещу нея се водят няколко каузи. Двама някогашни нейни чиновници, които към този момент нямат обязаност с просветителната институция, настояват за злоупотреби с власт и финансови средства. Подробности за това очаквайте в последваща обява на TrafficNews .

Какво считат за обвиняванията в СУ " Димитър Матевски "?

Потърсихме за коментар упрекнатата в систематичен тормоз и алчен управнически метод госпожа Мариана Златанска. Тя бе безапелационна, че няма да дава отговор на журналистически въпроси, до момента в който не отидем на място в учебното заведение. Така и направихме. Наш кореспондент организира среща с нея в директорския ѝ кабинет. По предпочитание на Златанска на диалога участваха още двама души от управническия състав на СУ „ Димитър Матевски “ – зам.-директорите по административни действия и образователна активност Ивелина Кирева и Теодора Мерланова.

В хода на диалога Мариана Златанска изрично отхвърли обвиняванията на педагози за тормоз и ги дефинира като „ психоатаки “.

„ Нямаме някой, който да е напуснал преди пенсионна възраст. Има напуснали по свое жалание. Има един чиновник, то не е и загадка, който и преустановен. Води се дело и сме го спечелили на първа инстанция. Не мога да ви дам повече информация за това. “, разяснява Златанска.

Тя акцентира, че психоклиматът в учебно заведение е страховит. Че педагогическият състав поддържа връзка пълноценно както между тях, по този начин и с управителните фигури.

„ Не мога да си го обясня. Вие виждате връзката ми с сътрудници, със зам.-директорите. Децата през днешния ден честват - празникът на буквите е. Всички ни се възхищават за техника, актуализирания двор, нова площадка, актова зала “, съобщи тя.

Попитана какъв е броя на напусналите учители от началото на нейното назначение, тя отговори: „ Тук работят към 100 души. Ако работят 5 - напущат 4, това е едно. Но когато работят 50, и се пенсионират 5? А когато работят 100? “, добави тя. Бе неколкократно декларирано, че учители остават на работните си места даже известно време след постигане на пенсионна възраст .

 „ И апропо, няма нито един осъден административно “, добави директорката. Тук попитахме дали против нея има наложена глоба предизвестие за уволняване: „ Това ли е? Има, да. Но то няма нищо общо с учебното заведение. То беше наложено с един напълно друг претекст “.

Златанска добави, че е обжалвала глобата пред съда. Какъв е претекстът за предизвестието попитахме и РУО-Пловдив. Отговор към момента не е постъпил до редакцията ни. Какво ще каже Регионално ръководство на образованието по подов глобата и всеобщото овакантяване на фрагменти от СУ „ Димитър Матевски “ – следва да разберем.

Очаквайте прподължение!

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР