Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Библиотеката на ВСУ Черноризец Храбър с изложба, посветена на славянската писменост

 Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май, Университетската библиотека на ВСУ " Черноризец Храбър “ показва изложбата " 1135 година от началото на разпространяването на славянската книжовност в България от учениците на Св. Св. Кирил и Методий –  Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава “. Тя е ситуирана в читалнята и може да бъде посетена до 24 май 2021 година

Едни от най-интересните експонати са фототипните издания на българските възрожденски вестници -   " Независимост “ и " Свобода “ от 1873 година, " Цариградски вестник “ от 1862 година, " Ден “ от 1876 година и други Те демонстрират по какъв начин е изглеждал периодическият щемпел на 11 май преди повече от 150 години. Експозицията включва и разнообразни научни и художествени творби, отдадени на делото на Кирил и Методий и техните възпитаници.

През 2021 година се означават 1135 година от началото на разпространяването на славянската книжовност в България от Кирило-Методиевите възпитаници  – светите Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Те идват в България в края на 9. век, с цел да продължат делото на славянските първоучители. Носят светлина за народа, произнасят словото Божие на понятен език, учат на четмо и писмо. Създадени са две просветни културни средища – в Охрид и Преслав. Така се слага началото  на разпространяването на славянската книжовност в средновековна България, споделя Снежана Маджарова - шеф на Университетската библиотека.

Не е инцидентно, че българските университети носят имената на великите ни книжовници и просветители. С горделивост, към този момент 30 години Варненският свободен университет носи името и духа на Черноризец Храбър - ревнив бранител на славянското слово. Сред книгите, включени в експозицията е и сказанието " За буквите “ на Черноризец Храбър - най-стария исторически монумент за началото на славянската книжовност. Средновековният свещеник и публицист остава и най-загадъчният български създател, предал на идните генерации мъдрото наследство – да търсят учението, тъй като без него няма настояще, няма и бъдеще!

На 11 май – денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, своят професионален празник означават и библиотекарите - хората, които служат на писменото слово, като го съхраняват и популяризират с концепцията то да пребъде.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР