Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Изложба във Варна разкрива историята на гражданското общество

Бивши и сегашни студенти от
Икономически университет:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Документална галерия " Зараждане на гражданското общество в България /1987 – 1989/ “ на Държавна организация " Архиви “ ще бъде открита на 3.10.2018 година в 10.00 ч. в Икономически университет – Варна, Студентска улица, ет. 1.   

Експозицията за първи път споделя по какъв начин мощно и непоколебимо декларираната гражданска позиция на русенци против екологичния геноцид над града през 80-те година на ХХ в. сплоти елита на нацията в първата публично основана на 8 март 1988 година в Дома на киното в София неофициална организация – Обществен комитет за екологична отбрана на Русе, с ръководител писателя Георги Мишев; по какъв начин отприщената в Русе сила на тлеелото неодобрение докара до цивилен напън към комунистическо-партийните структури и форсира процеса на демократизация и радикална смяна на механизма на политическата власт в България; по какъв начин преди 31 години шест незнайни дами проведоха първите несанкционирани митинги против комунистическата власт в България. Изложбата наблюдава интервала от подписването на българо-румънската конвенция през 1975 година за създаване на смесено дружество в границите на Съвет за икономическа взаимопомощ, държавните срещи в Русе и Гюргево на Тодор Живков и Николае Чаушеску, началото на хлорните обгазявания, митингите на русенци за чист въздух, основаването на Русенския комитет, рухването на режима на Живков, затварянето на комбината след огромната промишлена повреда през 1992 г. 

От 10.30 ч. в ЗАЛА 1 ще се състои семинар, модериран от проф. доктор Пенка Ангелова – ръководител на Международно сдружение " Елиас Канети “, с присъединяване на проф. доктор Илиана Марчева от Института за история на Българска академия на науките, доктор Веселина Антонова – историк и куратор на изложбата, представители на Държавен списък – Варна.

Инициатори на събитието са Регионалните университетски центрове на Българска академия на науките в Русе и Варна с поддръжката на Варненската търговско-индустриална камара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР