Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Откриват Дълбоко технологичен иновационен порт Варна в Икономическия университет

Бивши и сегашни студенти от
Икономически университет:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Икономически университет – Варна, Junior Achievement България ( " JA България “) и дъщерното й сдружение The Edge: R&BD ще открият Дълбоко софтуерен иновационен порт Варна (Varna Deep Tech Innovation Port), ориентиран към основаване и развиване на устойчиви софтуерни нововъведения. Събитието ще се състои на 17 октомври 2022 година от 10:00 ч. в зала " Аула “ на ИУ – Варна със специфичното присъединяване на Мария Габриел – европейски комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев, министъра на туризма доктор Илин Димитров, представители на академичната, бизнес, стартъп общественост, районна администрация и европейски екосистеми.

Основната цел на самодейността е да трансформира Варна в привлекателен център за основаване и внедряване на надълбоко софтуерни нововъведения, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развиване на района, България и Европа чрез засилено взаимоотношение сред разнообразни заинтригувани страни – академия, бизнес, стартъп, юношески организации, локална администрация и други

Целите и дейностите на Дълбоко софтуерен иновационен порт Варна са в унисон с новата иновационна тактика на Европейския сьюз (New Innovation Agenda), показана за първи път от Европейската комисия през юли 2022 година Стратегията цели увеличение на предприемаческия потенциал и конкурентоспособност чрез построяването на мрежа от центрове в разнообразни райони на Европа, профилирани в основаването и развиването на дълбоко-технологични нововъведения в разнообразни области.

Вярваме, че Варна и районът могат да бъдат един от тези европейски центрове и да се трансфорат в екосистема, която да приложи на процедура новата форма на отворени нововъведения в стопанската система и обществото. Основата за позиционирането на Варна се базира на:

Изградена на високо ниво просветителна инфраструктура: 6 университета (30,000 студенти), научноизследователски структури към университетите, както и гимназии с водещ чуждоезиков  и професионален профил;

Развита предприемаческа инфраструктура: построени мрежи за съдействие сред университети и бизнес, в това число интерес от страна на софтуерния бизнес за развиване на взаимни планове и внедряване на научни иновации; неправителствени организации, които работят интензивно в областта на предприемачеството и иновациите; интензивно съдействие с градове със мощно развити предприемачески екосистеми в чужбина (напр. Клуж Напока – Румъния);

Относително развъртян в икономическо отношение район с интензивно развиване на туризъм, здраве, индустрия и IT промишленост.

Ползите за града и района от основаването на сходен план са доста, някои от които включват: (i) идентифициране и развиване на таланти; раждане и скалиране на нови бизнеси; (ii) развиване на нововъведения с съответна практическа реализация; (iii) реализиране на икономическа и обществена устойчивост; (iv) акумулиране на запас за работа в региона на пробивните технологии; (v) възстановяване свързаността на Варна и района със страната и в интернационален проект.

Конкретните стъпки за реализацията ще включват:

Учредяване на Дълбоко софтуерен иновационен порт Варна с присъединяване на всички заинтригувани страни.

Идентифициране на цели за развиване с капацитет за значителен растеж от внедряването на софтуерни нововъведения на база на неповторимите дадености на района.

Изясняване на комплексните изгоди от съдействието при прехвърлянето на нововъведения за заинтригуваните страни посредством осъществяване на дълбочинни изявленията и срещи полемики.

Разработване на проект и осъществяване на събития за разпространение на екосистемата, в това число с поддръжката на интернационалните сътрудници.

Разработване на система от знаци за следене резултата от прехвърлянето на нововъведения и измерими цели за 5-годишен интервал.

Изграждане на база данни за стартъпи за последните 5 години, обзор на настоящото им положение и идентифициране на перспективни такива.

Разработване на тактика за привличане на участници в нови стартъп и скейлъп планове и за привличане на финансиране и среда за внедряване на софтуерни нововъведения в бизнеса.

Разработване на внедрителски планове за нововъведения благодарение на построения в университетите теоретичен потенциал.

Позициониране на Варна като самобитна лаборатория за изпробване, тестване и валидиране на високо-технологични нововъведения и основаване на стартъпи и скейлъпи.

Програмата на събитието е следната:

10:00 – 11:00 ч. Официално разкриване с присъединяване на Мария Габриел – европейски комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта; представители на Европейски институт за нововъведения и технологии (EIT) Urban Mobility, министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев, министъра на туризма доктор Илин Димитров, кмета на Община Варна Иван Портних, Областна администрация – Варна и други – зала " Аула “, ИУ – Варна.

11:00 – 11:30 ч. Представяне на новото пространството на Дълбоко софтуерен иновационен порт Варна – 1 етаж, Студентска улица в академичната постройка на ИУ – Варна.

11:30 – 12:30 ч.  Кръгла маса с присъединяване на представители на ИУ – Варна, ТУ – Варна, МУ – Варна, ВВМУ, Munich University of Applied Science, софтуерни компании, стартъпи и други заинтригувани страни – зала 1, ИУ – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР