Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова осигури грандиозен успех срещу Франция,

...
Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова осигури грандиозен успех срещу Франция,
Коментари Харесай

НА ВЪРХА: Страхотна победа над Франция превърна България във фаворит за европейската титла по шахмат

Бившата международна шампионка Антоанета Стефанова обезпечи величествен триумф против Франция, побеждавайки с черните фигури Дейманте Даулите-Корнет в последната приключила партия от мача сред Франция и България. България е новият водач на европейското отборно състезание по шахмат за дами в Будва (Черна гора). В VII кръг националният ни тим с капитан Петър Арнаудов извоюва популярна победа с 3:1 т. против Франция и измести противника от първото място в класирането.
Всяка от партиите на четирите дъски излъчи победител. На първа Антоанета Стефанова с черните фигури надигра Дейманте Даулите-Корнет за 55 хода, на втора Нургюл Салимова с белите принуди Софи Милие да се съобщи единствено за 38 хода, а на четвърта Белослава Кръстева с белите се оправи със отбраната на Анастасия Савина за 45 хода. На трета дъска Гергана Пейчева претърпя проваляне с черните в 46 хода против Полин Гишар.

За отбора ни това беше четвърти следващ извоюван мач и общо пети триумф от началото на Евро `23, като страната ни остана единствена измежду 32-та участника при дамите без загуба в шампионата. С актив от 12 т. (5-2-0) шахматистките ни излязоха отпред два кръга преди края на конкуренцията по швейцарската система.

С по 11 т. (5-1-1) втори и трети са съставите на Франция и Азербайджан.

В предпоследния VIII кръг през днешния ден националките ни ще играят против тима на Полша, който заема 5-о място в подреждането с 10 т. (5-0-2). Със същия точков актив на четвърта позиция е Гърция (4-2-1).

European Chess Union изрази цялостна поддръжка към Българска спортна федерация по шахмат и нейния ръководител Милен Василев.

За пръв път от близо декада ръководител на българска шахматна федерация държа тирада пред делегатите на конгреса на ЕШС.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР