Бившата състезателка по вдигане на тежести Боянка Костова беше хваната

...
Бившата състезателка по вдигане на тежести Боянка Костова беше хваната
Коментари Харесай

Боянка Костова от световния връх до Сливенския затвор

Бившата състезателка по повдигане на тежести Боянка Костова беше хваната да продава дрога и сега лежи в Сливенския затвор. Пловдивчанката беше на международния връх през 2015-а година, когато стана международна шампионка в американския на Мондиала в Хюстън. 
Прочетете още
Костова действително е една от най-успешните ни щангистки въпреки и множеството и триумфи да са за друга страна - Азербайджан. Освен международна купа през 2015-а година тя има още четири европейски трофеи 2012, 2015, 2016, 2021. Всички тези триумфи идват за Азербайджан, тъй като в този интервал тя се състезава за азерите. 

За България тя има сребро от европейско през 2010-а и златна медалистка от Младежките олимпийски игри. 

Проблемите с допинга за Костова стартират през 2016-а година около съветския допинг скандал. Повторни проби на нейни проби дадени на Олимпиадата през 2012-а година демонстрират съществуване на дехидрохлорометилтестостерон и станозолол. Тя получава наказване, само че се завръща в щангите и през 2021-а е още веднъж е европейска шампионка. 

Костова обаче дава позитивна проба за станозолол незабавно след Европейското и откакто е хваната за повторно с допинг е осъдена доживот да не се занимава с щанги. 

Изхвърлена доживот от спорта Боянка Костова потегля по неприятен път и най-после се озовава в пандиза. 

Случаят Костова отваря въпроса могат ли да се осъществят спортистите отвън спорта и би трябвало ли да им се помогне. 

Определено Костова не е първият случай, няма и да е финален на състезател, който след спорта не вижда път за развиване и се озовава в пандиза. Подобен е казусът в България и с Николай Антонов-Таланта, който даже в един миг е бил най-бързият бял мъж в света. И до през днешния ден той си остава най-хубавият български спринтьор, само че след спорта взе участие в грабеж на банка и няколко обири и се озовава в пандиза.

За един състезател не е по никакъв начин елементарно да се откъсне от това, което е правил постоянно, а изключително за състезател, който е и съумял е още по-трудно. 

За страдание множеството клубове и федерации нито работят с психолог, нито имат очевидна визия по тази причина по какъв начин да оказват помощ на човек, който към този момент няма да е професионален състезател.

Най-вероятно обаче казусът Костова няма да е финален...
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР