Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря ще бъде екстрадирана

...
Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря ще бъде екстрадирана
Коментари Харесай

Екстрадират от България бившата министърка на туризма на Румъния

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря ще бъде екстрадирана в Румъния, където би трябвало да излежи присъда от 6 година поради корупция. Това реши тричленен състав на Софийския Апелативен съд (САС) с ръководител Пламен Дацов, оповестява " 24 часа ".

Искането за това бе отправено от Румъния по отношение на издадена Европейска заповед за арест във връзка произнесена ефикасна присъда от 6 години затвор за Удрея по обвиняване в корупция в родината й.

Удрея следва да бъде предадена на румънските управляващи, защото има всички учредения за това и липсват доказателства, че при връщането й в родината нейните права и човешки свободи ще бъдат нарушени, мотивираха се магистратите.

Според юристите на Удря, процесът против нея в Румъния е бил политически, а присъдата й – произнесена от противозаконен състав на съд, защото в него е имало член-съдия, който не е положил клетва за арбитър в Румъния.

Защитата й изиска тя да остане в България. Според него някогашната румънска министърка не е имала обективен правосъден развой в родината си,както и подобаващи изискванията в пандиза. В началото на съвещанието Удря изиска да направи преюдициално питане. В него тя желае Съда на Европейския съюз в Люксембург да се произнесе, дали българският съд има доказателства, че в Румъния ще бъдат нарушени нейни човешки права. И на база това решение да бъде отказана екстрадицията в родната ѝ страна.

Удря уточни, че изчакването на това решение ще отнеме време и изиска да бъде освободена от ареста. Искането ѝ обаче не бе почетено от Софийски апелативен съд.

След заседание правосъдният състав отхвърли да насочи сходно запитване. Апелативните съдии показаха, че съдът в Люксембург към този момент се е произнасял по подобен въпрос и в този смисъл делото за екстрадицията на Удрея е изяснено.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР