Бившата първа дама на Малайзия Росма Мансор беше осъдена на

...
Бившата първа дама на Малайзия Росма Мансор беше осъдена на
Коментари Харесай

10 години затвор за Първата дама на Малайзия

Бившата първа дама на Малайзия Росма Мансор беше наказана на 10 години затвор, откакто бе приета за отговорна в искане и приемане на подкупи по време на ръководството на брачна половинка ѝ, който се озова зад решетките за заграбване на милиони долари от държавния капиталов фонд 1 Ем Ди Би, съобщи Асошиейтед прес.

Росма е наказана по обвиняване за заграбване на 187,5 милиона рингита (42 милиона долара) и две обвинявания за приемане на 6,5 милиона рингита (1,5 милиона долара) сред 2016 година и 2017 година Парите са взети за подкрепяне на компания да завоюва търг за социална поръчка за доставка на слънчеви енергийни панели на учебни заведения в остров Борнео.

Тя е наказана на 10 години затвор по всяко едно обвиняване и би трябвало да заплати обща санкция от 970 милиона рингита (217 милиона долара). Според законите присъдите се сплотяват и някогашната първа дама ще остане зад решетките за общо 10 години. Тя обаче ще може да излезе засеге под гаранция, до момента в който чака обжалване пред апелативен съд.

Мохамед Зайни Мазлан, арбитър от Върховния съд, заяви, че прокурорите са потвърдили без никакво подозрение, че Росма е желала подкупи и е получавала пари. Той сподели, че нейната отбрана е лишена от достоверни доказателства.

По-рано Росма насочи прочувствена молба от подсъдимата пейка, като сподели, че усеща, че не е получила правдивост. Тя съобщи, че в никакъв случай не е желала пари, до момента в който е оглавявала благотворителни фондации по времето си като брачна половинка на премиера. Тя също по този начин жигосах протичащото се с нея като политическо гонене, довело преди този момент и до изпращане на брачна половинка й в пандиза и до премеждия за цялото й фамилията.

Защитникът на Росма, юрист Джагджит Сингх, сподели пред кореспонденти, че размерът на санкцията е най-големия в историята на Малайзия. Той сподели, че Росма е шокирана и смутена и че възнамеряват да апелират пред апелативен съд. Съгласно закона всяко обвиняване носи наказване до 20 години затвор и санкция в размер, петкратен на поискания и получен рушвет.

Присъдата на Росма бе произнесена, откакто брачният партньор ѝ Наджиб влезе в пандиза с 12-годишна присъда предишния вторник. Той загуби последното си обжалване по едно от петте каузи за корупция против него, включващи заграбване на милиони долари от държавния капиталов фонд 1 Ем Ди Би.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР