Бившата олимпийска шампионка Лаура Флесел и световният шампион Камил Лакур

...
Бившата олимпийска шампионка Лаура Флесел и световният шампион Камил Лакур
Коментари Харесай

11 000 души ще носят олимпийския огън в щафетата за Олимпийските игри в Париж

Бившата олимпийска шампионка Лаура Флесел и международният първенец Камил Лакур ще се включат в щафетата с олимпийския огън за Летните игри в Париж през 2024 година, оповестиха уредниците.

Около 11 000 души ще носят олимпийския огън и измежду тях 3 000 ще го създадат в границите на щафета, двама от които са Флесел, двукратна златна медалистка по фехтовка през 1996 година, и Лакур, петкратният международен първенец по плуване.

Паскал Гентил, бронзов медалист по таекуондо през 2000 и 2004 година, също ще бъде участник в щафетата.

Олимпийският първенец по гребане от Гърция Стефанос Нтускос ще бъде първи след церемонията по запалването на огъня в антична Олимпия.

Олимпийският огън ще бъде разпален в Гърция, родното място на античните олимпийски игри, на 16 април на обичайната гала с актриса, която играе висша жрица, запалвайки факела благодарение на параболично огледало и слънце.

Висшата жрица ще съобщи пламъка на Нтускос, който завоюва златото в дисциплината скиф за мъже на Игрите в Токио през 2021 година

След 11-дневна щафета през континентална Гърция и седем от нейните острови, благодарение на 600 факлоносци, пламъкът ще бъде предаден на уредниците на Игрите в Париж в Атина на 26 април, като сребърният олимпийски медалист по водна топка Йоанис Фунтулис ще бъде последният факелоносец.

Огънят ще отпътува на борда на тримачтов транспортен съд " Белем " за френския пристанищен град Марсилия, където ще се проведат надпреварите по ветроходство на Олимпиадата, за началото на френската част от щафетата.

Олимпиадата в Париж ще се организира от 26 юли до август 11.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР