Бивш министър-председател на Словакия, който планира да прекрати военната подкрепа

...
Бивш министър-председател на Словакия, който планира да прекрати военната подкрепа
Коментари Харесай

Словашкият популист Фицо подписва коалиционно споразумение с крайнодесни партии

Бивш министър-председател на Словакия, който възнамерява да приключи военната поддръжка на страната за Украйна, е подготвен да се върне на поста, откакто неговата политическа партия подписа в сряда съглашение с две други партии за образуване на съдружно държавно управление.

Лявата партия Smer, или Посока, събра 22,9% от гласовете на парламентарните избори в Словакия на 30 септември. Лидерът на партията, някогашният министър председател популист Робърт Фицо, трябваше да откри съдружни сътрудници, с цел да ръководи с болшинство в 150-местния парламент на страната.

Подписаният в сряда меморандум планува коалиция на Smer, която има 42 места; лявата партия " Хлас " или " Глас ", която се класира трета на изборите и има 27 места; и ултранационалистическата и проруска Словашка национална партия, която има 10 депутати в новия парламент.

Бившият заместител на Фицо в Смер, Питър Пелегрини, е водач на Хлас. Пелегрини се раздели с Фико, откакто опетненият от скандал Smer загуби предходните избори през 2020 година Повторното им събиране беше ключ към способността на Фико да сформира държавно управление.

Не беше ясно по кое време президентът Сузана Чапутова може да се закълне в новото държавно управление. Фицо сподели, че се надява да съставлява Словакия на идната среща на върха на водачите на страните-членки на Европейския съюз, която е планувана за края на октомври.

Като част от съдружното съглашение, Смер ще може да назначи министър-председателя и шестима други министри, отваряйки пътя на Фицо да бъде началник на държавното управление на Словакия за четвърти път.

Hlas ще може да уточни ръководителя на Народното събрание и седем министри от кабинета, а Словашката национална партия - трима министри.

Сделката, подписана от трите групи, значи, че партията Прогресивна Словакия, демократична, прозападна новодошла, взе второ място на изборите с 18% от гласовете, ще се окаже в съпротива. Партията има 32 места в Народното събрание.

Фико води акция с проруско и антиамериканско обръщение. Той даде обещание да отдръпна военната поддръжка на Словакия за Украйна и успеха му може в допълнение да обтегне нежното единение в Европейския съюз и НАТО.

Той сподели, че желае Словакия да остане член на Европейски Съюз и НАТО, само че с „ цялостно почитание “ за суверенитета на страната си.

„ Защитата на суверенитета и националните ползи на Словакия ще бъде приоритет на държавното управление “, сподели Фицо. Той даде обещание да отбрани страната си против незаконната миграция, която в последно време се усилва в Европа.

Критиците на Фицо се тормозят, че връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя курс по други способи, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на Полша при партията „ Право и правдивост “.

( AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР