Бивш министър на отбраната на Дания, който публично заяви, че

...
Бивш министър на отбраната на Дания, който публично заяви, че
Коментари Харесай

Обвиниха бивш датски министър в разкриване на държавни тайни

Бивш министър на защитата на Дания, който обществено съобщи, че тайните служби на Дания са помогнали на американското разузнаване да шпионира няколко европейски водачи , сподели във вторник, че е упрекнат в откриване на държавни секрети, предава Асошиейтед Прес.

Датската прокуратура съобщи, че министърът на правораздаването на страната се е съгласил с рекомендацията да бъдат повдигнати обвинявания против някогашен народен представител, чието име не е посочено, за " откриване или предаване на секрети от голяма важност за страната ".

" Случаят включва строго класифицирана информация, която не може да бъде показана намерено ", сподели в изказване прокурорът Якоб Бергер Нилсен. " Независимо от огромния публичен интерес, по мнение на прокуратурата, явно би трябвало да се обърне по-сериозно внимание на работата на разследващите служби. "

Датските медии показаха обвинения като Клаус Хьорт Фредериксен, 75-годишен някогашен министър на защитата , който се отдръпна от политиката предходната година, и той по-късно удостовери това във " Facebook ".

" Не съм разкривал хипотетични държавни секрети. Точка ", написа той във " Facebook. " Не си бях мечтал да се пенсионирам по този начин. "

В няколко изявленията през 2020 година и 2021 година Хьорт Фредериксен твърди, че Датската работа за отбранително разузнаване, която дава отговор за задграничните действия, е помогнала на Националната организация за сигурност (NSA) на Съединени американски щати да подслушва водачи в Германия, Франция, Швеция и Норвегия, в това число някогашния немски канцлер Ангела Меркел. По-късно той сподели, че е изправен пред предварителни обвинявания за откриване на тайното съдействие със Съединени американски щати.

В изявление за публичния ефирен оператор DR през декември 2021 година Хьорт Фредериксен сподели, че " рискува ефикасна присъда " за тези обвинявания.

През юни 2021 година DR заяви, че през 2014 година датското военно разузнаване е провело вътрешно следствие дали NSA е употребила съдействието си с датчаните, с цел да шпионира Дания и прилежащите страни. Проучването с кодово название " Операция Dunhammer " заключава, че NSA е подслушвала политически водачи.

Съобщава се, че хипотетичната връзка сред Съединените щати и Дания е разрешила на NSA да получи данни, като употребява телефонните номера на политици като параметри за търсене. Твърди се, че военната разследваща организация на Дания е пособия на NSA от 2012 до 2014 година

Доклади през 2013 година, че NSA е подслушвала телефони на немското държавно управление, в това число този на Меркел, провокираха дипломатически спор сред Берлин и Вашингтон, а френският президент Еманюел Макрон сподели, че в случай че е правилно, " това не е задоволително сред съдружници ".

Тогавашният норвежки министър-председател Ерна Солберг го назова " недопустимо " и сподели, че шпионирането на други " основава повече съмнение, в сравнение с основава съдействие ".

През 2022 година държавното управление изиска от депутатите да отстранен парламентарния имунитет на Хьорт Фредериксен, само че болшинството се опълчи на този ход, защото не беше известно в какво е обвинен.

" Не се кандидатирах още веднъж за изборите (в края на 2022 г.) и по този метод моят парламентарен имунитет изтече ", написа Хьорт Фредериксен в профила си във Фейсбук на 18 февруари. " Така че пътят е явен за министъра на правораздаването да реши да следва рекомендация на прокуратурата за покачване на обвиняване.

Хьорт Фредериксен беше министър на защитата от ноември 2016 година до юни 2019 година, а по-рано заемаше ресорите на финансите и заетостта. В продължение на години той беше старши член на Либералната партия и напусна Народното събрание през ноември, с цел да се пенсионира.

На този стадий не е избрана дата за делото. Ако бъде съден и приет за отговорен по обвиняванията, Хьорт Фредериксен може да лежи в пандиза до 12 години.
 Дания и Швеция се причисляват към европейския противоракетен щит
Дания и Швеция се причисляват към европейския противоракетен щит

Мерки против съветската агресия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР