Бивш командир от руската наемна група Вагнер, койтопотърси убежище в

...
Бивш командир от руската наемна група Вагнер, койтопотърси убежище в
Коментари Харесай

„Убиха го с чук в главата“: Бивш командир на „Вагнер“ избяга в Норвегия от страх за живота си

Бивш пълководец от съветската наемна група " Вагнер ", койтопотърси леговище в Норвегия,говори за това по какъв начин се опасява за живота си в изявление, направено предишния месец в Русия с Guardian.

26-годишният Андрей Медведев сподели, че вУкрайнае бил очевидец на убийството по бърза процедура на бойци на " Вагнер ", упрекнати от личните им командири в непокорство на заповеди.

Андрей Медведев, фотография: Twitter

След като избягал от поделението си, той минал границата сНорвегияблизо до долината Пасвикдален малко преди 2 сутринта локално време предишния петък, където бил задържан и арестуван от гранична защита.

„ Той е подал молба за леговище в Норвегия “, съобщиТарей Сирма-Телефсен, началник-щаб на полицията във Финмарк, Северна Норвегия.

Медведев е първият прочут боец от групата " Вагнер ", воювал в Украйна, с цел да избяга в чужбина.

Преди да напуснеРусия, Guardian беседва с Медведев в няколко телефонни позвънявания, в които той разказва в детайли времето, през което се бие с " Вагнер " в Източна Украйна.

„ Аз се сражавах в Бахмут, командвайки първия отряд на 4-ти взвод на 7-ми щурмови отряд “, сподели Медведев на 20 декември, добавяйки, че се е укривал в Русия, откогато е напуснал „ Вагнер “ през юли.

" Вагнер ",управляван от Евгений Пригожин, непосредствен съдружник на Владимир Путин, изиграключова роляв траялата месеци съветска атака против източноукраинския град Бахмут.

Медведев описа, че неговата част е формирана най-вече от някогашни пандизчии, които са били хвърлени в борбите като „ пушечно месо “ (бел.ред. - всекидневен израз, отнасящ се до бойци, които елементарно ще бъдат пожертвани в бой).

За да укрепи редиците си, " Вагнер " е вербувал към 40 000затворници от затворив цяла Русия, съгласно оценки на западното разузнаване и съветски правозащитни групи.

„ Затворниците се употребяват като пушечно месо.Дадоха ми група наказани.В моя взвод единствено трима от 30 души оцеляха. След това ни бяха пратениоще пандизчии и доста от тях също умряха ”, сподели той.

Медведев също по този начин твърди, че знае за минимум 10 убийства на бойци на Вагнер, които не са се подчинили, и е бил очевидец на някои персонално.

„ Командирите ги изведоха на стрелбище и ги разстреляха пред всички.Понякога беше убит един човек, от време на време те бяха разстреляни по двойки “, сподели той.

Медведев разказа по какъв начин е повишено недоволството муот " Вагнер ", откакто е бил очевидец на убийството и малтретирането на съветски пандизчии, които са били доведени на фронта от " Вагнер ".

Той показа, че е решил да избяга при започване на юли, откакто договорът му е бил неведнъж удължаван от " Вагнер " без негово единодушие.

Медведев също описа, че е командвалЕвгений Нужин, наказан палач, вербуван от " Вагнер ", който се съобщи на украинските сили, само че по-късно беше предаден на Русия и екзекутиран.

По това време Пригожин излезе с изказване, в което се споделя, че клипът, показващ Нужин, погубен от удар с чук в главата, би трябвало да бъде озаглавен „ куче получава кучешка гибел “.

„ Страхувам се, че моята орис ще бъде същата като тази на Нужин, че проговорих.Страхувам се за живота си “, сподели Медведев през декември, до момента в който се укриваше в Русия.

Той съобщи, че е подготвен да опише всичко, което знае за групата " Вагнер ", нейната активност и Пригожин.

В изказване, оповестено в каналите му в обществените медии в понеделник, Пригожин удостовери, че Медведеве някогашен боец на " Вагнер ".

Правозащитната група Gulagu.net, която поддържа връзка с Медведев от пътуването му до Норвегия, същопубликува интервюс някогашния боец, в което той разказва в детайли своето трагично бягство.

„ Когато бях на на границата, чух кучешки лай, обърнах се, видях хора с факли, на към 150 метра да бягат в моята посока. Чух два изстрела, патроните профучаха “, споделя Медведев в едно видео.

Норвежкият юрист на Медведев, Бринюлф Риснес, сподели пред Би Би Си, че Медведев е арестуван в Осло, където е изправен пред обвинявания в нелегално влизане в страната.

Риснес сподели, че клиентът му към този момент не е в ареста, а на „ несъмнено място “, до момента в който казусът му се проучва.

„ Ако той получи леговище в Норвегия, това обвиняване за нелегално влизанеще бъде оттеглено автоматизирано. Той е декларирал, че е подготвен да приказва за опита си в групата " Вагнер " предхора, които проверяват военни закононарушения “, сподели Риснес.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР