Бивш анализатор на ЦРУ казва, че САЩ може да подценяват

...
Бивш анализатор на ЦРУ казва, че САЩ може да подценяват
Коментари Харесай

Бивш шеф на ЦРУ: САЩ подценяват възможността Путин да изстреля ядрено оръжие срещу НАТО

Бивш анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ споделя, че Съединени американски щати може да подценяват опцията за нуклеарна война сред Русия и НАТО. " Това е неточност. Американските публични лица го подценяват ", написа Питър Шрьодер в публикация за Foreign Affairs, оповестена в сряда и представена от.

" Всъщност е много малко евентуално съветският президент Владимир Путин да употребява нуклеарно оръжие на бойното поле в Украйна, само че е доста допустимо той да премине към потребление на такова против НАТО ", добави Шрьодер.

Бившият държавен чиновник прекара съвсем две десетилетия в работа по въпроси, свързани с Русия. Освен че работи за Централно разузнавателно управление на САЩ, Шрьодер е работил в посолството на Съединени американски щати в Москва и в Националния съвет за разузнаване.

" Когато Путин се базира на своя боеприпас, той не се пробва да предизвести, че Русия може да употребява тактически нуклеарни оръжия в Украйна. По-скоро неговата изразителност е предопределена да заплаши НАТО ", сподели Шрьодер в публикацията си.

Путин не просто дрънка с оръжие, когато популяризира нуклеарния потенциал на Русия. Той има вяра, че прекосяването към нуклеарна мощ е нещо, което Путин в действителност би могъл да направи, в случай че желае бързо да завоюва войната в Украйна.

" За разлика от Запада, Путин може да не се опасява от нуклеарно опълчване: той е добре осведомен с съветския нуклеарен боеприпас и правилата на нуклеарното въздържане и евентуално вижда себе си като неповторимо подобаващ за справяне с нуклеарна рецесия ", написа Шрьодер.

" Путин беше извънредно пореден, че Русия е подготвена да употребява нуклеарни оръжия против НАТО, с цел да отбрани ползите си в Украйна ", добави той, като се базира на забележките на Путин преди осем години, когато сподели, че Русия е подготвена да активизира нуклеарните си сили по време на нашествието си в Крим.

След това Шрьодер очерта по какъв начин Путин може да ускори натиска на Русия против НАТО.

" Ако Путин в действителност ескалира войната, да вземем за пример като нападна НАТО с стандартни оръжия, той евентуално ще работи доста бързо, с цел да не даде на Съединените щати късмет да маневрират от рецесията ", написа той.

" Оттам нататък Москва в действителност може да стартира да употребява мощ против НАТО ", сподели Шрьодер, добавяйки, че Русия може да нападна самолети, кораби и конвои на НАТО, с цел да въвлече НАТО в борбата.

" Накрая, в най-лошия сюжет - подобен, при който Кремъл се пробва да шокира света, с цел да приключи войната в Украйна бързо и при изискванията на Путин - Русия може фактически да изстреля нуклеарно оръжие непосредствено върху територията на НАТО ", продължи Шрьодер.

И Съединени американски щати, и Русия се стремят да омаловажат опцията за нуклеарна война.

През юли президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи на конференция в Хелзинки, че няма никаква заплаха Русия да употребява нуклеарно оръжие против Украйна.

" Не мисля, че има някаква действителна вероятност, в никакъв случай не се знае, Путин да употребява нуклеарни оръжия ", сподели тогава Байдън.

Миналата седмица Путин отхвърли мненията на Байдън за това по какъв начин Русия ще нападна НАТО, откакто победи Украйна.

" Русия няма причина, нито интерес, нито геополитически интерес, нито стопански, политически, нито боен, да се бие със страните от НАТО ", сподели Путин в телевизионно изявление в неделя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР